Wednesday, March 7, 2018

RA Jadi Spiderman di Camp 5

Malam ini RA nak cuba sesuatu yang baru yang tak pernah RA cuba seumur hidup RA.Kawan RA ajak RA ke Camp5 di Paradigm Mall untuk mencuba memanjat dinding (Wall Climbing).Katanya anak dia bekerja di sini jadi boleh lah cuba kalau nak buat.Mula - mula macam tak mahu tapi bila tengok gambar-gambar diaorang kat dalam "Muka Buku" macam seronok je jadi RA cabar diri RA untuk mencuba pulak.
 Jam 8malam RA dah tercongok di sini.Untuk memanjat dinding ini RA di kehendaki mengisi borang pendaftaran ahli dan borang tahap kesihatan di sini.Lepas je daftar,si Adri anak kawan RA menyerahkan kasut khas dan tali pinggang keselamatan untuk memanjat.
 Setiap kali nak memanjat kami di syaratkan mempunyai sorang lagi rakan yang akan menjaga tali dari bawah.Ia penting bagi memastikan keselamatan orang yang memanjat.Untuk menjaga tali dari bawah ini bukan sebarangan orang tau yang di benarkan.Untuk peserta yang pertama kali Camp5 menyediakan pakej harga beserta guide.Seorang guide boleh menjaga 5 orang yang memanjat sahaja.Malam ini Si Adri dan Ashraf lah jadi guide jaga tali dari bawah untuk RA,adik-adiknya dan Kak Laila.Bukan senang yea untuk orang yang berbadan besar memanjat dinding ini.
 Tip untuk memanjat , tenaga kaki di perlukan lebih dari tangan.Ini bagi mengelakkan banyak tenaga habis.Tip ini guide RA (si Adri) yang beritahu.Selalunya selepas sesi percubaan ini , sesiapa yang nak cuba lagi kena menghadiri kursus asas memanjat untuk mendapatkan sijil dan melakukan aktiviti ini bersama rakan-rakan bersendirian.
Dinding yang pertama RA naik tidak lah setinggi mana.Maklumlah baru nak mula belajar jadi kena memanjat yang senang-senang dulu.Alhamdulillah berkat kata-kata semangat RA berjaya sampai di atas hehehe.Ketinggian tembuk dinding tu adalah setinggi bangunan 2 tingkat jek.
 Nak naik kira boleh lah lagi,tapi nak turun tak sama tau macam naik.Kena tau cara-caranya,kalau silap memang tak turun atau cederalah nanti kepala.
 Ok dah puas mencuba dinding asas untuk orang yang pertama kali mencuba RA di bawa mencuba dinding yang agak tinggi sedikit iaitu setinggi bangunan 3tingkat polak.Gayat weyyy.
 Wey budak si Aqil nie pun nak panjat jugak.Laju betul dia naik.Mentang-mentang badan kecik.Kalah Uncle RA nie yang 2kali terlepas tangan dari batu dinding tu.
 Akhirnya setelah berhempas pulas berjaya juga RA sampai ke atas.Puas hati bila berjaya mencapai apa di usahakan walaupun payah dan 2kali terlepas tangan di batu dinding tu.Kononnya nak cuba lah kali ke 3 di dinding yang agak susah sikit.Dinding batu berwarna biru ini agak mencabar sikit sebab jarak batu-batu di dinding agak jauh dan kecil-kecil.Di sini RA tak dapat habiskan memanjat di sebabkan tangan sudah letih dan tidak mampu berpaut pada dinding lagi.Jadi RA akhiri pemanjatan RA malam ini dengan 2 dinding setengah dinding sahaja hehe.Jadilah untuk permulaan ini.Lain lagi nak daftar masuk kursus asas dia lepas tu boleh naik sendiri dengan kawan-kawan.
Jam 945malam selesai semuanya.Selepas memulangkan kasut dan tali pinggang keselamatan kami bergambar di hadapan kaunter Camp5 sebelum beredar pulang.Pengalaman baru ini sangat-sangat berguna dan pastinya RA akan datang lagi di sini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...