Wednesday, March 25, 2009

Pada Yang Lahir Tahun 1973 - 1988

KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 1973-1988..
MESTI KORANG INGAT NI....

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, SilverHawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse.
Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.
Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan .. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah....ingat tak, misi(nurse) kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah ada gigi yangberlubang, kene laa tampal.
Ni sure korang igt...program minum susu di skolah.. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.Pukul tapak tangan... kan ?

Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM2000, BM Turboa atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...
Internet? email? Menda alah ape tu ? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 3 inggit je.

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, DingDang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, ' telur ' keras warnawarni, ' rokok ' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, ' TiKam'.



Bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.tapi bunyi loceng laa yang paling best skali.boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan.Budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

Lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ.main bola laa,rounders laa...permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, ' Pepsi Cola one-two-three ' , ' Police & Sentry ', main kejar2 duduk...
Kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen.Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik.hmmm..ni pun kita main dulu ni..baling2 kapur laa.
Hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu ' We Are the World, We Are the Children... ' dan lagu ' Uptown Girl ' yang diorgtau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi..Bagi diorg,ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam..
AIDS wujud sejak diorg lahir.
CD pun wujud time diorg lahir.
Michael Jackson dah putih dah time tu.
Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.
Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.
Diorg tak penah tau pun ' Atari ' dgn ' Game & Watch ' .
Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih....
Dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control..
Lagi satu diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...hmm...

Jom kite check, kite ni dah tua ke:
1.korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
2.kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin
3.korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je
4.kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone
5.kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
6.bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembangpasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2,nakal2 dulu...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget