Saturday, November 29, 2014

SkyBridge Tarikan Terbaru Johor Bahru

 Ini adalah tarikkan terbaru yang terdapat di Bandaraya Johor Bahru.Jika anda tiba ke bandaraya ini pasti akan terpegun dengan hiasan Jota berhampiran Majlis Bandaraya Johor Bahru dan Bangunan Mahkamah

 Jota negeri Johor yang menjadi kebanggaan rakyat Johor Bahru.Warna emasnya menjadi pilihan siapa saja untuk bergambar di sini.

 Bersebelahan Jota terdapat satu lagi tarikah terbaru yang di panggil oleh orang-orang JB dengan panggilan SkyBridge.Selain mengeluarkan cahaya dari lampu leon ia juga mengeluarkan pelbagai gambar dan tulisan.

 Cantik bukan....kalau nak rasa perbezaan yang tak ada di tempat lain sila la bertandang di sini pada waktu malam.Tapi jalan datang lewat bagi mengelakkan kesesakan jalan raya.

 Ada pelbagai gambaran menghiasi skybridge.Jika sudah puas menikmati keindahanya bolehlah pula ke belakang bangunan Mahkamah di mana menjual pelbagai barangan.Lokasi Pasar Karat 2 di tempatkan.

 Laluan di bawah skybridge ini di tutup bagi laluan kenderaan untuk pengunjung menikmati hiasan lampu di bawahnya.

Laluan di sekitar Istana Besar persiapan bersempena majlis meraikan Jamuan makan malam Persandingan Tengku Mahkota Johor.(TMJ).

Sunday, November 23, 2014

Hari terakhir di Penang bahagian 3

Hari ini hari Ahad,sementara menunggu penerbangan pulang ke JB petang nanti inilah masanya untuk duduk bersantai-santai di tepi pantai.Selepas bersarapan RA dan geng geng duduk amik angin pagi sambil menghirup secangkir kopi panas.Indahnya kalau hari-hari macam nie,duduk santai macam orang ada ada...hehe...

Ok masa untuk tinggalkan pantai dan siap-siap mengemas bag ke lapangan terbang.Jam 12tengahari semua kunci bilik telah di serahkan dan menanti van untuk membawa kami makan tengahari sebelum ke lapangan terbang Bayan Lepas.


 Mereka kata tempat ini adalah medan selera popular di kalangan penduduk di Pulau Pinang.Nama tempat ini Medan Selera New World Park.Makanan yang ada kat sini semuanya makanan traditional masyarakat Pulau Pinang.Majoriti oorang Penang kan orang Cina jadi banyaklah menu masyarakat TiongHwa (wah ayat) yang di jual.Kalau tak silap RA ada 2kedai orang Melayu dan 1kedai mamak sahaja yang ada di sini.Menu yang dia jual Rojak Pesambo , Nasi beriani , Goreng-goreng mee dan nasi , Nasi ayam penyet dan Nasi Lemak.

 Ini rojak pesambo yang sempat RA sambar.Boleh tahan sedap jugak,kuahnya lain sedikit macam rojak-rojak yang ada kat JB. 

 Haa ini kueh keladi...kueh traditional masyarakat TiongHwa.Dulu masa RA kerja kat Singapura selalu Uncle John (pakcik dispatch) belikan untuk kami semua.Bila nampak kueh ini memang tak delah jakun sangat,cuma teruja sebab dah lama tak makan.Jangan risau kueh ini 100% mengunakan bahan sayur keladi dan sos cili yang di kukus.(tiada minyak)

 Ini pulak otak-otak ikan versi masyarakat Cina.Sedap sungguh dan murah pulak tu.RM5 leh dapat sebesar piring teh.

Mee Goreng mamak RA makan jugak bagi mengisi perut nanti.Takkan nak makan rojak dan kueh-kueh nie je kan.Hujan turun dengan lebat saat RA menikmati juadah makan tengahari ini.Jam 2petang kami bergegas ke lapangan terbang yang terletak 15km dari sini.Masa untuk pulang ke JB dan meninggalkan kenangan makan-memakan di sini.Percutian sambil kerja yang cukup mengenyangkan.


Saturday, November 22, 2014

Panggilan Pulau Ronda Bahagian 2

 Ronda-Ronda sambil Jalan-Jalan Cari Makan

Hari ini jadual RA sangat-sangat padat.Bagun pagi je selepas bersarapan di hotel RA dan rakan-rakan di bawa ke Bukit Bendera.Hari nie hujung minggu dan musim cuti sekolah memang ramai lah bas pelancong yang ke sini.Nasib baiklah kami datang dengan mengunakan van sahaja.45minit mengambil masa untuk ke Bukit Bendera dari Batu Feringgi.Tiba di sana Trish ke kaunter tiket dan membeli tiket untuk kami semua.Kali terakhir RA ke Bukit Bendera kira-kira 18tahun dahulu.Tu pun masa majlis tahunan syarikat tempat kerja lama RA.Masa tu muda remaja lagi hehe.

Tak sangka kat atas Bukit Bendera ini pun ada letak manga-manga cinta macam kat jambatan di Paris.Suhu kat atas puncak Bukit Bendera ini sangat-sangat nyaman.Udara di sini pun bersih jauh dari kesibukkan Pulau Pinang.

Inilah dia laluan Tram keretapi yang membawa kami naik ke atas Bukit Bendera.

 Memang ramai dengan orang dalam tram dan di atas puncak ini.Bagi yang penat nak berjalan bolehlah menyewa buggy golf yang boleh memuatkan 6-7orang untuk pusing-pusing di sekitar Bukit Bendera dengan harga RM30 satu kenderaan.

Kat atas Bukit Bendera ini selain menikmati pemandangan dari puncak ada juga muzium burung hantu , kafe-kafe dan restoran. Kuil Hindu , Rumah-rumah banglo dan sekolah rendah.Jadi tak banyak aktiviti yang boleh di buat di sini.

Jam 1230tengahari kami sudah pun turun dari Bukit Bendera menuju je G-Hotel untuk membuat lawatan rasmi meninjau dengan lebih dekat tentang hotel ini.Setibanya di lobi hotel RA di sambul oleh wakil pemasaran hotel dan di bawa meninjau bilik-bilik yang di sediakan di sini.Mula-mula sekali kami di bawa ke tingkat Executive,Bilik-bilik di sini khas untuk ahli-ahli perniagaan yang datang berurusan di Pulau Pinang.Biliknya sangat luas dengan rekabentuk yang sangat elegen sesuai untuk tetamu yang datang untuk urusan kerja.Di sediakan juga Lounge Executive di tingkat dengan pandangan dari tingkat 15 bangunan hotel ini.

Kalau nakkan tempahan untuk bilik ini pastikan anda dapat bilik yang mengadap laut.Pemandangannya sangat-sangat indah.

Setelah di bawa melawat beberapa bilik di hotel ini tibalah masanya untuk makan tengahari.Di fahamkan hotel tidak menyediakan buffet makan malam atau tengahari setiap hari sebab tidak mendapat sambutan di sebabkan lambakkan restoran dan gerai-gerai makan yang sedap ada di sekitar Pulau Pinang.Menu yang ada di restoran cuma menu ala carte sahaja.

Menu buffet selalunya di adakan pada hujung minggu sahaja.Di hotel ini juga menyediakan Bar untuk tetamu hotel.Sementara dekorasi restorannya pula sangat-sangat menawan.

Sementara menunggu menu tiba kami berehat sebentar di lobi hotel.Bila dah masuk restoran terus pesan makanan. 

RA amik Kueh Teow Goreng je,manakala yang lain ada yang ambil mee kantonise, Mee kari & Burger special.Masing-masing nak simpan perut sebelum nak makan Nasi Kandar Line Clear petang nanti.  

Menu pencuci mulut pulak RA pilih Kek Tiramisu.Memang menjanjikan bila di hidangkan bersama coklat cair Hershey.

Selesai sahaja makan tengahari masa untuk meneruskan lawatan ke "Penang Street Art".Kami terpaksa melalui "Gurney Drive" dan beginilah pemandangan di "Gurney Drive" pada sabtu petang.Sangat-sangat sibuk dan sesak dengan kenderaan.

Tiba sudah di "Penang Street Art".Bagi Joe dan Syed diaorang memang tak tahu pasal tempat ini.Tapi bila RA terangkan tentang lukisan 3D yang di lukis di sini barulah mereka paham.Kalau tidak mereka pelik kenapa ramai sangat orang bergambar di sini.


Ada banyak gambar-gambar yang di lukis di sini dan inilah antara gambar-gambar yang sempat RA rakamkan.Ingat jika mahu bergambar di sini anda perlu menunggu giliran,jangan main masuk suka sahaja yea.


Selain lukisan ada juga ukiran karton dari besi dan persembahan artis jalanan di sekitar kawasan.Anda boleh menyewa basikal untuk melawat kesemua lukisan dan lakaran di beberapa bangunan di sini.

Sebahagian bangunan-bangunan lama yang masih utuh di Georgetown.(bandar warisan Unisco)

Ini adalah masjid Kapitan Keling yang sempat RA rakamkan di lensa kamera.

Ok masa dah cukup,sekarang masa untuk makan lagi.Adoyai makan jelah kejanya bila di Pulau Pinang ni.Kali nie kami singgah ke Restoran Nasi Kandar Line Clear.Terkenal satu Malaya Nasi Kanda katernya.Satu pinggan nasi + ayam seketul + Udang XXL seketul + Kuah Kari campur + Teh O Ais = RM32.50.(giler rabak mahal)

Kawan sebelah RA amik Sotong + Nasi + Udang = RM40.00 kah kah memang mahal giler.Tu belum amik lagi kari kepala Ikan.Dengar-dengar harga sekepala Kari Ikan RM35.Takpelah janji puas dapat rasa macamana Nasi Kandar Pulai Pinang.Lawatan di teruskan ke Pasar Chowrasa membeli pelbagai asam jeruk dan barangan cenderahati untuk di bawa pulang.Sadar-sadar jam dah pukul 5petang.

Kami ada temu janji dengan satu hotel lagilah.Tak boleh balik dulu.Ke Sheraton Four Points pula kita.Setelah menunggu hampir 30minit,pengurus pemasaran hotel muncul dan memperkenalkan diri.Lokasi hotel ini memang stategik.Berdekatan dengan pantai yang terlindung dari orang awam dan suasana di sekitar yang tidak terlalu sebuk.

Ada beberapa kafe hotel di buka dan pada waktu malam ia menyediakan minuman dan makanan untuk para tetamu sambil menikmati pemandangan pantai waktu malam.Romantik kan....biasalah harga biliknya pun bukan murah.

 Sempat bergambar bersama di balkoni lobi hotel sementara menunggu pengurus hotel datang.

 Kami di hidangkan dengan "Signature Moktail" (tiada alkohol) yang popular di restoran ini.Harga segelas RM15 jek..(jerr yeaa)

 Jam 7 malam kami di jemput untuk makan malam di restoran hotel.Cantik konsep oren dan hijaunya memang menarik.Perut masih kenyang lagi tapi tetap nak makan jugak hehe. 

 Nasi Goreng Special Pilihan mereka 

 Burger special sos pula pilihan RA.Itu pun tak habis makan.Kalau tau amik je Nasi Goreng tadi,sebab burger nie besar sangat.Tak larat nak telan. 

 Jam 9malam masuk bilik hotel mandi dan keluar semula untuk ke Hard Rock Cafe Penang.Kat sini beli gelas Hard Rock je.T-Shirt tak beli pun.Sambil-sambil tu bergambar kat hotel Hard Rock.

 Masa nak balik pulang ke hotel nampaklah restoran ini.Cantik berkonsep kehijauan.Tapi tak singgah pun sebab masing-masing dah kepenatan.Masa untuk tidur...esok sambung lagi 



Friday, November 21, 2014

Panggilan Pulau kitakkk - Bahagian 1

Teka kat mana RA berada sekarang? Kalau dah nampak nama Batu Ferringhi tu kat Pulau Pinang lah.RA ke sini atas jemputan GTA Malaysia meraikan beberapa syarikat pelancungan dari sekitar Johor Bahru.Tak ramai pun cuma 8orang sahaja.Setibanya RA dengan penerbangan Air Asia kami di jemput dan di bawa ke Hotel Holiday Inn iaitu hotel penginapan RA dan rakan-rakan selama 2malam di Penang.

Lepas dapat kunci bilik terus letak barang dan turun semula untuk membuat lawatan muhibbah (katernya) atau lebih di kenali dengan lawatan kerja meninjau bilik-bilik dan produk-produk yang di sediakan oleh hotel ini.Ruang lobi yang cukup menarik tetapi hotel ini di pecahkan kepada 2bangunan.Satu bangunan di panggil Beach wing dan satu lagi di panggil Feringgi Tower.
Terus terang RA cakap RA tak suka bangunan hotel yang di bahagi-bahagikan sebab kalau duduk kat Feringgi Tower nak mandi pool kena ke seberang jalan di Beach Wing.hehe.

 Ini bilik untuk keluarga.Di buat bilik untuk kanak-kanak dan di asingkan dari ruang tidur orang dewasa.Dalam bilik kanak-kanak nie pulak ada PS3 di sediakan percuma untuk kanak-kanak ini main games.Menarik kan?

Kalau nak bermalam di Feringgi Tower pastikan dapat bilik yang memandang laut dan mempunyai balkoni.Baru la menarik percutian tu.Gambar yang lain nie pulak gambar di sekitar hotel di Beach Wing.

Jam 630petang kami semua selesai membuat tinjauan dan lawatan di sekitar hotel.Sementara menunggu masa makan malam RA rehat-rehat menikmati suasana senja di hadapan kolam renang.Tepat jam 7malam pintu restauran hotel di buka untuk makan malam.Menu buffet di sini hanya di buat pada hujung minggu sahaja,maklumlah rata-rata pengunjung yang hadir lebih suka makan di luar hotel kecuali hujung minggu sebab ramai tetamu.Menu utama ialah resepi kari nasi kandar.Isi ikan yang di masak kari ni memang terbaik dan sangat-sangat sedap.

 Selain itu menu lain seperti satey , roti john , kerabu , kueh muih dan manisan juga di sediakan.

  Menu kebab juga di sediakan.Tapi RA malas la nak tunggu beratur amik giliran.RA makan isi ayam yang macam Mcdonald "FoldOver" , Satey dan nasi lauk kari-kari kandar tu jek.Tu pun perut dah kenyang rabak.Lepas makan ingat nak balik hotel tapi bila nampak banyak gerai-gerai tepi jalan di sekitar Ferringi nie di buka naik teruja pulak nak tengok-tengok.

 Tak balik bilik pun lagi dah sibuk nak berjalan.Bersebelahan dengan hotel Holiday Inn ini adalah sebuah restoran yang makanan laut yang kira agak besar jugalah.Restoran makanan laut ala Thailand katernya.Ada jual Ketam Alaska , Udang Kara , pelbagai ikan dan sotong pun ada. 

Boleh tahan besar jugaklah ruang simpanan aquarium dia ini.Udang Kara dari Australia dan belut pun diaorang ada jual.Cukup puas hatilah orang cakap.(ala-ala kena interview kat TV)

Sebelah restoran makanan laut tu ada satu lagi restoran steak yang terkenal satu Malaya.Restoran "The Ship".Kata Trish (ketua rombongan kami) ini memang restoran asal "The Ship" di Penang sebelum membuka cawangan di Kuala Lumpur.Kat JB restoran ini dah tutup pun..Malam itu di akhiri dengan pulang ke bilik dan bermalam sambil menonton astro...

Bersambung....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget