Tuesday, October 28, 2014

Tempat Lepak Terbaik di Johor Bahru

Jika anda ke Johor Bahru atau orang JB yang tak tahu mana nak pergi ke mana, pastikan anda ke tempat-tempat yang RA nyatakan di bawah ini :

KOMPLEK MEMBELI BELAH
1.CITY SQUARE     2.JBCC - KOMTAR
3.RAKAIAN AOEN JUSCO (Tebrau City/Bukit Indah/Permas Jaya/Kulai Jaya)
4.KSL City    5.Plaza Angsana    6.Holiday Plaza    7.Sentosa Mall

8.Plaza Pelangi    9.Sutera Mall   10.Galleria Kotaraya  11.Medini Mall

12.IOI Mall Kulai   13.Skudai Parade  14.Perling Mall   15.Leisure Mall   16.Danga City Mall

JOHOR PREMIUM OUTLET,KULAI ini tempat wajib lawat bagi setiap pengunjung yang ke Johor Bahru.Terletak kat tepi lebuhraya Utara Selatan dengan mengunakan susur keluar "Link ke2".Pelbagai barangan berjenama di jual dengan harga yang murah di sini.

Taman Tema?? Jangan risau di JB kita ada 2taman tema terbesar dan ber taraf dunia iaitu LEGOLAND yang terletak bersebelahan Medini Mall. Manakala Hello Kitty Town , Barney & Friends , Thomas & Friends , Pinggu dan Lats The Kampung Boy terletak di bawah satu bumbung di Puteri Harbour Indoor Theme Park.

Yang terbaru Taman Tema ANGRY BIRD.Akan di buka pada 31October2014 di aras 3, JBCC - Komtar Johor Bahru.

Ok,jangan juga lupa untuk singgah di sini.Puteri Harbour dan Kota Iskandar adalah tempat lepak paling popular di Johor Bahru sekarang.Boleh jugak buat sesi pengambaran di sini sebagai kenangan dan kemudiannya lepak-lepak minum petang di Puteri Harbour yang bersebelahan.Kalau malam terdapat banyak kafe-kafe dan bar yang di buka di sini.Terletak di Nusajaya Johor Bahru.

Boleh juga berehat menenangkan fikiran,lepak-lepak atau makan malam di salah sebuah restoran di Country Garden.Salah satu mercu tanda Johor Bahru.Kawasan yang akan di bangunkan Kondominum bertaraf 5bintang ini di kelilingi oleh taman rekreasi yang cukup indah.Terletak bersebelahan Danga Bay sahaja.Kawasan ini juga romantik jika di lawati pada waktu malam.

Tempat lepak dan wajib singgah ialah di R & F Tanjung Puteri yang terletak berhadapan dengan Hotel Blue Wave.Konsepnya sama seperti Country Garden cuma ruangnya agak sedikit terhad di sebabkan keluasannya kecil sedikit.Tapi pemandangan di sini sangat-sangat indah sebab mengadap tambak Johor yang bersebelahan.

Satu lagi tempat lepak dan santai yang menjadi bualan orang-orang Johor ialah Johor Cultural & Sport Club yang terletak bersebelahan Taman Tasek.Kelab ini terletak tersorok sedikit iaitu di belakang Shell Taman Tasek.Kelab yang mengadap tasik ini sesuai untuk lepak makan malam atau minum petang sambil mengadap kolam mandi dan tasik dari tingkat atas,

Jika lalu di hadapan Istana Bukit Serene jangan lupa untuk singgah di hadapan pintu gerbang Istana untuk bergambar di bawah mahkota gerbang istana.Kalau nak tengok keindahannya datanglah pada waktu malam,tapi hati-hati kalau meletak kenderaan jangan sampai menghalang lalu lintas.Terletak berhadapan Danga Bay

Nak menonton wayang? Jangan risau di Johor Bahru ada pelbagai panggung wayang.Antaranya :

MBO = KSL Mall / U Mall / IOI Mall Kulai

 Cathay Cineplex = City Square Mall

LFS = Skudai Parade / Perling Mall / Plaza Tasek

Cinema 5D  = Wisma Daiman  (5D Pertama di JB)

TGV Cinema = Jusco Bukit Indah / Jusco Tebrau City


Kalau nak main bowling pun ada di sini.Antara tempat bowling yang popular :
ANGSANA BOWLING = PLAZA ANGSANA
AMPANG SUPERBOWL = LEISURE MALL
DAIMAN BOWL = WISMA DAIMAN
DYNAMIC BOWL = DANGA CITY MALL
SKUDAI BOWL = SKUDAI PARADE

"Pantai Stulang Laut".Sapa kata kat JB takde pantai.Anda boleh ke Pantai Stulang Laut yang terletak juma 3km dari Bandaraya Johor Bahru.Cuma tidak di galakkan untuk mandi kat pantai nielah sebab bukan macam pantai Desaru sebab airnya berpunca dari Selat Johor yang di sekat oleh tambak Johor.Tapi nak lepak petang atau malam kat sini amik angin bersama keluarga memang sempoi.Kalau ada duit lebih sedikit cumalah makan makanan laut di deretan kedai sepanjang jalan Stulang Laut ini.Kat sini juga terletaknya sebuah restoran KFC yang betul-betul kat hujung pantai.Pemandangan dari KFC 2tingkat ni sangat-sangat mengagumkan.Anda boleh melihat matahari terbenam atau matahari terbit dari sini sebab ia di buka 24jam dan terletak paling hampir dengan pantai.Selalunya waktu malam tempat letak kereta kat kawasan KFC nie selalu penuh.

Ok ini pulak satu lagi tempat lepak yang sesuai untuk seisi keluarga mahu pun buat mereka-mereka yang "frust" senongeng yang mahukan bersendiri.Anda boleh ke dataran bandaraya yang juga di buka 24jam.Bersebelahan dataran ini anda boleh menjamu selera di gerai-gerai Van Luton yang menjual steamboat yang di buka dari jam 5petang hingga awal pagi.RA panggil Satay cucuk steamboat.Boleh makan sambil rehat-rehat menonton bola petang-petang untung-untung dapat jumpa dengan pemain bola JDT.

Kat Jb juga ada Zoo.Walaupun Zoo kami tak sebaik dan sebesar Zoo Singapura atau Zoo Negara mahupun Zoo Melaka, tapi kami ada Zoo di Johor Bahru.hehehe.Boleh datang bawak kekasih , sahabat handai mahupun keluarga untuk bersantai.Lagipun tiket masuk tidaklah semahal Zoo-zoo lain di Malaysia hanya RM2 dewasa/RM1 kanak-kanak.

Tempat rekreasi pulak anda boleh ke Taman Merdeka di Jalan Kolam Air bersebelahan RTM ataupun ke Hutan Bandar Johor Bahru di Jalan Tasek Utara belakang Court Mammoth.Kalau berriadah waktu pagi ramailah jugak awek awek...tapi kalau datang dah petang ramai makcik-makcik dan keluarga yang datang hehehe.

Aktiviti malam tidak sah kalau tidak lepak-lepak cuci mata,makan atau mengeteh di Bazar Jb (nama lama Bazar karat) atau pun ke Pandan Uptown.Deretan gerai-gerai ala pasar malam menjula pelbagai barangan dengan harga yang murah.Jika anda ke Uptown jangan lupa ke medan seleranya yang menyediakan pelbagai makanan popular tempatan dan juga barat.

Wednesday, October 22, 2014

JJNM : Olive Music Cafe

J.J.N.M : JALAN-JALAN NAK MAKAN
OLIVE MUSIC CAFE
- Nong Chik Heights -

Dalam kemeriahan Deepavali RA berkesempatan munim petang merangkap makan malam di salah sebuah kafe milik salah seorang pelajar Raymond,kawan baik RA.Terletak di deretan lot kedai di Nong Chik Heights kawasan yang baru di buka kira-kira 6 bulan lepas.

RA rasa lokasi nie pasti ada yang tahu kan.Cuma kafe ini terletak di bahagian belakang,agak tersorok sedikiti tetapi takdelah susah mana nak cari pun.Menu di sini 80% masakkan barat dan 20% masakan tempatan.

 RA suka dengan dekorasi kafe ini.Nampak begitu elegent dan mewah dan berkonsep santai khas untuk orang muda datang melepak.Harga makan kat sini pun perpatutan dan bersesuaian dengan menunya.

  Menu spagetti seperti ini memang selalu menjadi pilihan ramai.Ia juga menjadi pilihan si Raymond. 

Memandangan ini ianya sekadar menu minum petang dan sedikit makan malam,RA memilih Fish & Chip sahaja.

Ada kentang goreng , mayonis dan salad.Harga menu ini RM15.90 sepinggan

Air Fresh Oren pula segelas RM7.90.Tak tahu pulak si Raymond pun pilih air yang sama. 

Ok bagi yang datang bersendiririan bolehlah melepak di ruangan bar ini.Tak jual arak pun.Oh yea kafe ini milik 100% orang Melayu dan menu yang di sajikan halal.

 Sebahagian lagi ruangan dalaman kafe yang sempat RA rakamkan di kamera telefun RA.

 Nak tahu kenapa Kafe ini di namakan Olive Music Cafe? inilah salah satu sebabnya.Di ruangan hujung kafe ini di sediakan pentas khas untuk persembahan muzik.Di beritahu bahawa setiap Jumaat hingga Ahad.Jadi bagi yang berminat bolehlah datang ke sini,selalunya malam kat sini ramai orang,jadi datang awal yea. 

Sunday, October 12, 2014

Mercu Tanda R & F Tanjung Puteri

Jika anda ke Johor Bahru pada bahagian sebelah lagi melalui bawah tambak Johor untuk ke Stulang Laut anda pasti ada nampak banyak papan-papan tanda ala pagar di tepi-tepi jalan raya.Di belakang papan-papan tanda itulah terletaknya salah satu lagi mercu baru Johor Bahru iaitu R&F Tanjung Puteri.Tanah bekas tapak kastam dan immigration ini di bangunkan menjadi sebuah kondominium dan apartment mewah dengan pelbagai kelengkapan 5bintang.

Ok nie kat bahagian pantainya.Pasirnya putih dengar-dengar diaorang bawa khas dari Sabah.Entah ler,ada bahagian-bahagian lah boleh lepak duduk dan ada bahagian yang tak di benarkan langsung.Asal duduk je nanti pengawal bangla akan bunyikan wisel.hehe.

Haa kat tempat nie kalau nak duduk dia kasi.Ia betul betul mengadap Singapura dan dan yang paling hampir dengan Tambak Johor.Boleh nampak tambak johor dengan jelas dari sini.Sebenarnya kawasan bawah di pantai ini tidak lah sebesar mana pun,pusing-pusing kat situ jek.

Ok bergerak di bahagian atas pula,di sini terletaknya unit-unit rumah contoh yang di buka untuk jualan dan juga sebuah restoran,taman bunga dan tempat riadah untuk pengunjung yang datang.

Kawasan ini menuju je dewan menandatangani kontrak jual beli apartmen/kondominum.Dia buat macam dalam taman bunga ala Jepun pulak.

Kolam ini pulak RA tengok dah macam kat Taiwan atau tak pun kat Korea.Depan tu bangunan yang terletaknya unit-unit rumah contoh.

Ini bahagian paling hujung mengadap laut dan tambak Johor.Sofa di letakkan dan bolehlah membeli air minuman yang di jual di bar hadapan.

Haa inilah dia ruangan santai bersebelahan dengan bar yang menjual minuman.Kat sini boleh duduk santai sambil bertemu rakan.

Di tengah-tengah bangunan ini terletaknya permaian mini golf khas pengunjung mencuba.Suasana kat sini memang sempoi dan redup.

Sebahagian gambar dari luar hadapan unit rumah contoh yang RA tangkap untuk tatapan pembaca blog ini.

Nanti rumah RA dah siap nak buat kolam macam nie lah.(berangan tak sudah).Tapi kan cantik kalau ada kolam macam nie depan umah kita.

Jangan tertipu dengan pokok bunga lavender di atas ini.Ianya pokok palsu a.k.a pokok plastik rupanya.

Beberapa keping gambar dari sudut yang berbeza sempat RA tangkap.Jadi model untuk blog sendiri nampak?.Yelah dah terlanjur tiba nie kan,Walaupun tempatnya dekat je dengan rumah tapi kalau nak tunggu ke sini lagi memang lama lagi la.

Ok amik bahagian bergambar untuk gambar 3D terbaru yang ada terpampang di dinding bagunan ini.Nampak macam hidup tak? hehe

Suka amik banyak gambar kat sini.Terasa macam kat Taiwan pulak.

Ok ini gambar terakhir yang RA dapat tangkap dari atas bukit.Cantik kan? macam kat luar negara pulak.Bagi yang belum ke sini,jemput la datang tengok-tengok amik gambar dan kalau ada duit bolehlah beli seunit-dua kondo di sini. 


Saturday, October 4, 2014

JJNM : Ratatouille La Gourmet

Jemputan Eksklusif di Ratatouille La Gourmet
J.J.N.M : JALAN JALAN NAK MAKAN
- Restoran Ratatouille La Gourmet - 

Hari ini RA cukup bertuah kerana mendapat undangan dari pemilik dan pengurus Restauran Ratatouille La Gourmet untuk merasai masakan yang di hidangkan di sini.Setelah seminggu membuat temujanji maka hari ini jam 3petang RA tiba di sini.Lokasinya? sangat-sangat stratigik.Terletak di Taman Adda Heights , No 73 Jalan Adda 3/1 lot hujung.Mulanya RA mahu pergi bersama Mork dan Raymond,tapi Mork terpaksa membatalkan temujanjinya kerana perlu pulang ke kampung bersempena Hari Raya Haji esok.  

Jadi hanya RA dan Raymond sahaja yang dapat menhadirkan diri.Terletak di deretan rumah pejabat di jalan utama.Masuk saja ke Jalan Adda 3 dah nampak restoran yang baru di buka 2bulan ini.Restoran ini menyajikan 100% masakan barat yang tidak mengunakan atau menghidangkan babi di dalam setiap bahan dan menunya.

Lot hujung ini tidaklah terlalu sibuk seperti lot yang tengah di mana terdapat kedai Mamak 24jam.Jadi nak cari tempat letak kereta pun senang.

 RA di sambut oleh pemilik dan juga Ketua Chef iaitu Mr Brian Soon , katanya pengurusnya Ms Sharon keluar sebentar menghantar pekerjanya ke klinik. Masuk sahaja di ruang dalaman restoran ini RA berasa teruja.Deko dalamannya cukup kemas berkonsep Inggeris , tidak terlalu sarat seperti beberapa kedai yang mengantung pelbagai gambar.Hanya beberapa perhiasan bunga di meja dan satu dua gambar di dinding yang tidak sarat sudah membangkitkan suasana ceria dan selesa.

 Bagi yang datang bersama tercinta dan kekasih, ada beberapa meja makan yang di letakkan bersebelahan dengan tingkap bagi membangkitkan suasana romantik.

 Kami di minta memilih pilihan makanan yang di sediakan di restoran ini.Untuk minuman RA memilih "Lime Mint Freeze",Raymond pulak memilih Cappachino.

Untuk set makan pulak kami meminta pandangan chef Brian dan seorang lagi chef tentang menu kegemaran atau "signature dish" di restoran ini.Kami mulakan dengan permulaan "French Onion Soup", "Mushroom & asparagus Salad" dan "Half dozen Escargot".Escargot ini memang terbaik dan menu wajib cuba di sini.

Haa ini dia French Onion Soup yang di hidangkan bersama potongan roti Prancis dan cheese.Rasanya cukup menjanjikan. 

3kombinasi rasa dapat RA dan Raymond rasa dalam makanan ini.Escargot ialah siput laut yang rasanya masin manis, kenyal dan rangup.Salat dan cendawan pula rasanya masam manis manakala sup bawang yang tidak terlalu pekat membawa aroma manis-manis pahit.Bila di makan kesemuanya serentak rasanya cukup menjanjikan.

Air Lime Mint Freeze ini memang sesuai untuk tekak RA yang tengah batuk dan ternyata pilihan RA memang tepat.Walaupun batuk tidak hilang tapi sekurang-kurangnya ia tidak menganggu RA untuk menjamu selera.

Set menu utama RA telah tiba iaitu "Pan Seared Norwagian Salmon".Setnya sangat besar dan pastinya memenuhi perut RA yang tengah keroncong ini.

Pilihan si Raymond pulak hasil cadangan Chef iaitu "Lamb Rack" yang di masak well dengan Sos mint.Dagingnya cukup empuk dan tidak liat di masak tanpa menghilangkan staktur rasanya.Kami bertukar-tukar rasa bagi menikmati kedua-dua menu utama ini dan ternyata Lamb Rack ini tidak mengecewakan bagi peminat daging kambing yang di masak ala barat.Portionnya pulak sangat besar dan tidak perlu risau jika tidak kenyang.

Sharon datang saat menu utama kami hampir habis.Beliau mencadangkan kami untuk mencuba manisan iaitu "Apple Pie", manisan "HomeMade"paling popular di sini.Di hidangkan bersama strawberry dan aiskrem dah rasanya sangat-sangat sedaapppp...Rugilah orang yang sepatutnya datang bersama RA tu tak datang sekali kan kan kan....

 Sesudah makanan habis, RA di pelawa mengambil beberapa gambar di setiap sudut dekorasi dalam restoran ini.Set sofa ini menjadi pilihan RA dan pastinya akan kembali bersama geng-geng mengeteh yang lain. 

  Sempat lagi RA bergambar dengan chef dari Turki yang memasak masakan kami tadi sama dengan Ms Sharon dan Mr Brian-Pemilik dan pengurus restoran 

Terdapat beberapan ruang meja makan khas untuk keluarga dan bagi yang datang bersendirian jugak. 

 Dekorasi luaran pula sangat mudah dan ringkas tetapi membangkitkan suasana seperti di luar negara.Menurut Sharon pada waktu malam,mereka meletakkan meja di luar dan pelanggan yang merokok boleh menikmati makanan di luar.Apapun RA berterima kasih ke atas kesudian Ms Sharon menjemput RA menikmati menu istimewa di restorannya.Layanan yang di berikan oleh Mr Brian dan pekerja restoran ini juga sangat bagus. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget