Friday, January 31, 2014

London yang Menjanjikan

Selamat Pagi semua.Pagi ini RA nak jalan-jalan sekitar London.Walaupun kaki RA dah sakit-sakit,tapi terpaksa juga layan rakan-rakan blog dan diri sendiri untuk menyaksikan sendiri Kotaraya London yang menjanjikan seribu satu pengalaman.Dari Hotel RA bergerak ke Hyde Park.Taman rekreasi terbesar di London.Memandangkan RA datang London pada musim sejuk,hanya batang dan ranting-ranting pokok sahaja yang kelihatan.RA

RA cadangnya nak ke Istana Kensington tapi ahkirnya hanya dapat bergambar di hadapan sahaja sebab istana tu berpagar jauh.Tapi sebelum ke sana sempat juga RA bergambar di hadapan Albert Hall,tempat di mana Arwahyarham Sudirman & Siti Nurhaliza membuat konsert secara langsung di sini.Bangunan bulat berwarna merah ini cukup gah walaupun sudah berpuluh tahun pembinaannya.

Inilah dia pintu hadapan Istana Kensington & Royal Albert Hall.Tersengeh-sengeh nampak ?

RA dah tak larat nak ke stesen Tube yang agak jauh sedikit dari Albert Hall,Jadi RA menaiki Bas sahaja untuk ke Trafalgar Square.Mula-mula macam orang tak tahu jugak,tapi RA beranikan diri melihat informasi no bas yang akan ke Trafalgar Square.Ternyata tidak lah begitu sukar dan kosnya lebih murah dari Tube iaitu sekitar $1.50pound sehala.Tapi sebaliknyaa RA tak ke Trafalgar Square pun sebab RA berhenti di Hard Rock Cafe berhampiran Istana Backingham.Buat apa lagi membeli belah t-shirt lah gamaknya.Harga sehelai t-shirt RA $26.90pound.

Singgah masuk sekejap ke taman istana Backingham sebelum terserempak dengan angkatan tentera berkuda diraja yang membuat raptai dan kemudiannya masuk ke istana.

Ok meneruskan lawatan mengunakan bas (mentang-mentang dah paham selok belok perkhidmatan bas) ke Trafalgar Square.Tak sangka selama 25tahun RA menjual Pakej London barilah ini kali pertama RA tiba di sini.Cukup terharu.Bersebelahan Trafalgar Square terdapat Galeri National yang menyimpan pelbagai lukisan dari serata Eropah.Masuk di sini adalah percuma dah terdapat beberapa lawatan sambil belajar yang di lakukan oleh penuntut-penuntut sekolah rendah di sekitar UK.

Sempat jugalah RA merakamkan gambar di hadapan Trafalgar Square dan di luar Galeri National.Semasa meneruskan perjalanan ke "Tower Bridge" atau lebih di kenali dengan nama "London Bridge" lensa RA tidak lekang merakamkan bangunan-bangunan indah di sepanjang jalan.Antaranya yang paling RA suka ialah bangunan "The Royal Court of Justice" (Mahkamah di raja)

Bangunan St Paul Cathedral dan tugu Naga juga sempat RA rakamkan sebelum ke destinasi seterusnya.

Inilah dia destinati idaman RA "London Bridge" atau lebih di kenali oleh orang London "Tower Bridge".Dulu masa kecik RA selalu amik buku dan poster London Bridge,RA gunting gambar RA dan lekatkan di sebelah poster jambatan ini.Lepas tu RA gunakan kamera dan rakamkan poster tu di lensa kamera.Kononnya nak tunjuk kat kawan-kawan sekolah rendah yang RA.Kelakarkan...Ini semua penangan lagu "London Bridge is Falling down".Apapun akhirnya RA dapat jugak melaksanakan impian sejak kecik RA untuk menjejakkan kaki di sini.Maklumlah nak belajar sampai ke sini tak pandai dan bukan anak orang kaya pun.

Selalu RA dapat tengok kat TV dan Filem je orang ke London Bridge,tapi hari ini impian RA terlaksana berkat kerja keras RA selama 2tahun mengumpul duit.Rasa macam tak mau balik je tapi di sebabkan cuaca semakin sejuk RA terpaksa jugak ke destinasi lain.Tu pun selepas RA rehat minum di Kafe Starbuck berhampiran .

1cawan Caremeal latte + roti sandwich berintikan telur dan mayonis yang harga $4.50pound.Dalam menghirup secangkir Caremel RA terserempak pulak dengan wajah yang selalu RA jumpa di JB.Laaa Raymond rupanya...dia pun ada kat London jugak? dia ikut rombongan pelancong Jepun katernya.Jadi kami pun minum di kedai yang sama sebelum berjanji untuk berjumpa kembali malam nanti di Malaysia Hall.

Ok destinasi seterusnya ialah ke Jam besar Big Ben dan bangunan Parliment British.Kalau ke London tak ke sini memang tak lengkaplah lawatan anda.Inilah salah satu mercu tanda London.Berdekatan dengan bangunan ini lah London Eyes, gondola terbesar di dunia dan West Minister Abey.

Posing macam nak rak depan Big Ben.Maklum lah datang sekali sekala.Dan tak tahu bila lagi akan ke sini.Jadi lepaskan alang-alang dah sampai tu.amik la banyak sikit posing.London memang sangat dingin.Jam 5petang angin dah mula bercium kencang di hadapan sungai sebelah Big Ben.RA dah yang lain-lain dah kesejukkan jadi kami semua ke stesen Tube berhampiran nak pulang ke Bayswater Inn Hotel

Sampai di hotel kami rehat sebentar sebelum keluar semula untuk makan malam di Malaysia Hall sebab dah janji nak jumpa si Raymond di sini.jaraknya cuma selang 700 meter je dari hotel RA.Merasalah juga makan nasi campur lauk Daging masak merah + Sayur + telur + teh tarik = $4.60pound.Murah lah jugak.Kat sini RA jumpa la beberapa rakyat Malaysia terutamakan pelajar-pelajar dan juga orang kita yang bekerja di London.Tapi semua nampaknya buat hal masing-masing.Dalam hati RA berkata 'Semangat Satu Malaysia' nampaknya masih tidak sampai di sini lagi.Pekerja-pekarja di Malaysia Hall ini pun tak peramah sangat.Letih sangat ke kak oi...hehe.

Lepas makan malam RA ke kedai cenderahati di sekitar stesen Tube berhampiran hotel.Yealah esok tengahari dah nak ke destinasi lain pulak kan.Jam 10malam RA dah pulang ke hotel dan bermalam.Jumpa pulak esok di destinasi yang lain pulak yea.

Thursday, January 30, 2014

London aku datang !!

Cepat betul masa berlalu dan hari ini adalah hari terakhir RA di Paris.Memandangkan RA mempunyai masa hingga jam 1243tengahhari,maka pagi selepas bersarapan RA melayan kehendak rakan-rakan blog RA ke LaFayatte Mall.Gedung membeli belah terbesar di Paris milik ayah Dodi Al Fayed kedua selepas Harrods di London.Di buka pada jam 9Pagi tapi RA dah tiba di pintu hadapannya seawal jam 830pagi.Di sini menjual pelbagai barangan mewah dari minyak wangi hinggalah barangan elektronik.Ok tak mampu nak beli,jadi "window shopping" jelah.

 Jam 1030pagi RA daftar keluar hotel kemudian menuju ke Stesen Metro "Gare Du Nord" melalui "Gare De'lEst" untuk ke platform "Eurostar",keretapi paling laju di Europah.Tapi sebelum masuk ke dalam kenalah isi kad putih iaitu kad kemasukkan ke London.Setelah melalui pintu masuk , Immigasi dan kastam barulah RA ke platform Eurostar yang sudah lama menunggu kami. 

Haa beginilah kaedahnya ruangan dalam keretapi paling laju ini.Yang lapar dan nak minum tu bolehlah ke gerabak paling hadapan untuk membeli secangkir kopi ataupun sebungkus roti.

Dengan kelajuan 300km sejam ianya  mengambil masa 2jam 17minit sahaja untuk tiba di London.Dan inilah rupanya keretapi yang terlaju itu.

Ding Dong jam 2petang RA tiba di stesen Eurostar London iaitu "King Cross".Bila tiba je di stesen ini tetiba je wifi RA berbunyi.Apa lagi macam orang jakunlah bila dapat wifi percuma.Kami semua duduk di kerusi rehat yang di sediakan di tepi pejalan kaki stesen untuk menghubungi rakan dan saudara mara di Malaysia.Maklumlah hotel kat Paris kalau nak wifi kena bayar.Amik masa 45minit jugaklah nak membalas mesaj di Whatapps & Wechat RA.

 Perjalanan di teruskan ke tempat penginapan RA di Bayswater Inn Hotel.Haa inilah dia kawasan di sekitar hotel RA.Hotel RA terletak berhampiran stesen Tube Bayswater.Kalau di Paris Keretaapinya bernama Metro,di London pulak keretaapinya bernama Tube.Rupanya di London tak ada pas sehari,semua destinasi hendaklah di bayar dengan mengunakan kad Oyster (kad tambang diskaun) atau kad sementara.

Ok dah tahu prosedurnya? Malam ini bolehlah membeli belah di Harrods,gedung membeli belah paling terkenal di London.Cuaca di London ketika ini 3'C dan di sebabkan berangin dan kadang kala hujan renyai-renyai, kesejukkannya memang amat terasa.

RA ke tingkat 4 gedung ini dan adalah terjumpa beberapa rakyat Malaysia termasuk pelajar luar negara yang datang bercuti di sini.Tapi semua buat hal masing-masing dan buat-buat tak kenal je.Amboi sombungnya orang Malaysia bila bercuti di luar negara yea.Malu sangat ke nak balas teguran RA tu.Takpe lah Pingan tak retak Nasi pun tak dingin...wah berkias-kias lak RA nie hehehe.RA sempatlah jugak menyambar dua bag untuk di bawa pulang ke Malaysia.Bag kulit perempuan tu berharga $40Pound dan Bag Lelaki tu pulak $45Pound.Takpelah guna kredit kad dulu lah yea.

Inilah rupanya sebahagian ruangan dalaman gedung membeli belah Harrods.Makan malam RA hari ini adalah di salah sebuah restoran halal milik warga Arab di sekitar station Tube Bayswater.RA makan Nasi Beryani lagi lah.Harga $8.90pound.(tak yah nak tukar ke duit Malaysia lah,kang nanti tak makan pulak).Oklah selamat Malam....Jumpa esok pulak

Wednesday, January 29, 2014

Paris Menjeritttt

Ok dah pun pagi,hari ini banyak perancangan yang hendak di tuju.Selepas sahaja bersarapan di hotel dengan 2roti + secawan kopi dan jus oren lawatan di teruskan ke Flea Market.Ala Pasar terbuka lah.Dengan mengunakan 1day pass tiket Metro,RA menuju ke station "Porte De Vanves".Keluar sahaja kami terus mencari Flea Market yang berada berdekatan dengan station ini.Hasrat RA lebur kerana rupa-rupanya Flea Market hanya beroperasi setiap Sabtu & Ahad sahaja.Jadi untuk tidak membuang waktu RA menuju ke Station "St Michel Norte Dame" untuk ke salah satu tempat pelancongan terkenal di Paris iaitu "Norte Dame".Ala bangunan yang terkenal dengan filem " Hunchback of Notre Dame " tu.


Inilah dia pemandangan di sekitar Norte Dame.RA sempat membeli belah barangan cenderamata berdekatan dengan harga yang boleh tahan murah.Terdapat banyak kedai-kedai cenderamata di sini,tugas anda ialah mencari kedai yang menjual seberapa murah yang ada.

Norte Dame ini terletak bersebelahan dengan sungai.Jadi dapatlah RA menjamu mata dengan pemandangan indah di sini.

Nampak tak deretan kunci-kunci di sini? Inilah jambatan "Pont De Larcheveche" atau lebih di kenali dengan Jambatan perhubungan cinta.Di sebelah jambatan ini pasangan kekasih atau suami isteri akan membeli kunci dan memanggakannya di sini.Menandakan kasih sayang mereka akan kekal dan di kunci di sini.RA rasa ada dekat berjuta kot manga kunci di lekatkan di sini.

 Memang menjanjikan pemandangan di sini.Tenang,Romantik dan paling utama...sejukkkkkk.Masa sejuk-sejuk macam inilah perut cepat lapar.Jam dah pukul 1230tengahari masa untuk mencari kedai makan sebab dah tak tahan lapar.

RA lalu di kedai yang berhampiran Metro Station,jadi terjumpalah kedai makan ini yang menjual Set Makanan Halal milik warga Arab.Arab mana satu RA pun tak pasti,tapi ada tanda halal dan wifi percuma di luar kedai ini.Penting yea wifi percuma kerana di Paris segalanya kena bayar,termasuk wifi di Hotel.Sambil makan dapatlah RA bertanya khabar teman dan saudara di Malaysia.Menu pilihan RA ialah Lagsania berserta air coklat panas bagi menghangatkan badan yang dah naik sejuk ini.Walaupun RA ke sini dengan rakan-rakan blog,RA dapat lihat yang restoran ini cukup romantik.

Destinasi seterusnya selepas makan ialah ke Les Invalides.Iaitu sebuah bangunan yang menempatkan Muzium,Gereja,Hospital,Tuju,rumah buat warga veteren perang dan tempat pengebumian general perang terkenal Perancis iaitu Napolean Bonaparte.

Luasnya kawasan ini menjadikan ianya salah sebuah bangunan bersejarah di Perancis.Masa RA di sini ada pamiran kereta mewah di adakan.Tapi RA tak masuk pun sebab di kenakan bayaran 25euro= RM115.Mahal tu...

Tak jauh dari Les Invalides RA berjalan kaki menuju ke Eifiel Tower dan kali ini dari bahagian paling hadapan sekali iaitu di dataran Eifiel Tower tempat popular pengambaran beberapa filem dan drama Malaysia & Indonesia.RA lupa pulak nama banngunan yang menghadap Eifiel Tower ini sebab masa ini pen catatan perjalanan RA tetiba tak kuar dakwat.Sejuk sangat kot sampai membeku katernya.

Tangkapan dari kamera lensa RA di sekitar Eifiel Tower yang romantik.Waktu ini cuaca turun kepada 3'c dan setiap kali bersuara asap keluar dari mulut RA.

Berjalan dari hadapan hingga ke bahagian bawah dan belakang bangunan ini.Kemudian ke stesen Metro semalam sebelum menuju ke bangunan yang menyimpan Lukisan Mona Lisa iaitu Muzium Louvre.Muzium lukisan terbesar di dunia yang menyimpan pelbagai lukisan yang berharga berjuta-juta dollar.

Memandangkan Stesen Metro ke pintu utama Muzium ini di tutup,RA ke stesen Tuileries.Dari sini RA masuk dari bahagian belakang Muzium yang cukup luas dan indah seni binanya.

Bahagian hadapan dan belakang Louvre.Kat tengah-tengahnya pula ada taman dan pancutan air di kolam.

Bangunan ini RA betul-betul lupa namanya.Dia bentuk seperti Paris Gate.Maaf yea catatan tidak dapat di tulis sebab pen dakwat dah membeku.

Antara lawatan RA pada siang hari sekitar Paris.Bila malam menjelma RA pulang ke hotel untuk merehatkan kaki dan bersiap untuk lawatan malam pulak.

Lokasi malam pulak adalah di sekitar Hard Rock Cafe Paris.Maklumlah nak beli tempahan kawan-kawan yang berhajat nak membeli barangan di butik ini.RA pun nak jugak beli sepasang baju untuk di bawak balik ke Malaysia nanti.Apa lagi Kad Kreditlah jadi mangsanya.Ok selang 2perhentian Metro dari sini RA ke "La Fayette Mall".Tapi tidak bernasib baik sebab tempat membeli belah di sini tutup awal iaitu sekitar jam 9malam.Jadi RA pulang dengan hampa tetapi sempat jugak singgah di bangunan Paris Opera..

Esok kita akan sampung perjalanan RA ke London pulak dengan mengunakan keretapi paling laju di Eropah iaitu "Eurostar"

Tuesday, January 28, 2014

Eifiel Tower Aku Jatuh Cintaaa

Wah kira lama jugak RA tidak berblog kali ini yea.Bukan apa sibuk dengan urusan kerja dan juga urusan persiapan untuk ke Europah.Yea...ke Eropah.Destinasi pertama RA ialah Paris.RA bertolak dari Lapangan Terbang Changi Singapura  jam 12tengah malam dan di janga tiba di Paris pada pukul 1225tengahhari.Penerbangan Emirates Airlines ini akan berhenti sejam di Colombo dan Dubai selama 2jam 30minit.Letih dan memenatkan itu yang dapat RA nyatakan.

Nasib baiklah Emirates Airlines ini mempunyai rangkaian tv dan filem terbaik.Terdapat lebih 300 filem dari seluruh dunia di tayangkan di skrin tv hadapan setiap penumpang.Filem Melayu Wawa Semput,Huq & KL Gengster 2 juga siap untuk pilihan penumpang.Terbaik kan? Berbaloi jika anda menghabiskan wang yang banyak untuk penerbangan Emirates.

 Ini pulak antara menu yang di sediakan oleh anak-anak kapal.Memang menyelerakan dan menjanjikan.Memandangkan penerbangan RA berhenti di Colombo jadi RA menerima 2 set makanan berat antaranya Nasi beriani kambing & Menu Ikan Salmon.Penerbangan :

SINGAPURA - COLOMBO - DUBAI - PARIS 

Bertukar pesawat di Dubai adalah pengalaman yang cukup meletihkan.Mana tak nya kami di kehendaki melalui kawalan ketat kastam dan polis di sini.Hinggakan kasut dan tali pinggang pun di kehendaki membuka dan di letakkan di mesin pengimbas.

Alhamdulillah jam 1225tengahhari 28Januari RA selamat tiba di Lapangan Terbang Charles De Gaulle.Rasa gembira sangat tak sabar nak tengok kotaraya Paris yang mendapat jolokkan Kota fesyen dunia.

Dari ini RA mendapatkan keretapi Metro yang terletak tidak jauh dari lapangan terbang dan bermula episod mengheret bag.RA tidak mempunyai wang kecil untuk membeli tiket di mesin jadi terpaksalah beratur untuk membeli tiket di kaunter.Harga tiket sehala dari stesen lapangan terbang ke stesen utama Gare De Nord berharga Euro 9.75sen kira-kira RM45.Hotel penginapan RA tidak berapa jauh dari stesen ini iaitu Hotel Champaine de Nord.Tiba ke di stesen ini RA jadi bingung sekejap.Sebab RA tak jumpa papan tanda "Exit".Kebanyakkan papan tanda bertulis "Sortie".Laa rupa-rupanya Sortie tu dalam bahasa French bermaksud Exit/Keluar lah...Dekat 10minit jugaklah mencari jalan nak keluar tak jumpa hehehe.Kelakarnya.Keluar je dari terminal Metro RA mencari hotel pulak.Ini pun lagi satu bingung sebab banyak sangat lorong-lorong kecil dan bersimpang di hadapan stesen,menjadikan RA sukar mencari lokasi sebenar hotel.Rakan-rakan yang mengikuti lawatan ini pula sudah lama tiba di hotel tapi RA tak sampai-sampai lagi.Nasib baik di atas pertolongan penduduk-penduduk Paris yang tidak sombong (walaupun mereka tidak tahu berbahasa Inggeris) akhirnya RA tiba di hotel setelah 45minit puas mencari.

Selepas berehat sekejap RA memulakan wisata RA dan tempat yang ingin di lihat adalah Eifiel Tower.Maklumlah selalu tengok dalam gambar,TV dan filem-filem je.Nak juga melihat dengan mata kepala RA sendiri.Keluar dari Hotel selang beberapa jarak jek dah dekat dengan stesen Metro yang paling hampir iaitu Gare De l'Est.Gare De l'Est dan Gare De Nord ini selang 500meter je rupanya.Ok destinasi RAdan rakan-rakan ialah Eifiel Tower dan stesen Metro paling hampir ialah Champ de Mars Tour Eifiel.

Hahaha,akhirnya hasrat tercapai jugak.RA dan beberapa rombongan tiba di sini.Rasa kagum yang tak terhingga melihat senibina bangunan ini di hadapan mata sendiri.

Cuaca di sini sangat sejuk iaitu sekitar 3'c.Dan kesejukkannya sampai ke tulang sumsum bila angin bertiup kenchang.Waktu RA tiba selang 15minit hujan pun turun tapi RA bertuah sebab semua gambar telah dapat di rakamkan.Dari sini RA berjalan kaki ke Arc de Triomphe atau lebih di kenali juga sebagai Paris Gate.Tidak memenatkan kerana kami gembira dengan cuaca sejuk di sini.

Dan akhirnya tiba juga di sini.RA tak naik pun sampai atas,sebab cuaca terlalu sejuk,takut tak tahan kesejukkan di atas tu.

 Dah penat RA pulang ke Hotel sebab hari pun dah malam dan cuaca semakin sejuk.Makan malam RA malam ini ialah Nasi Briyani Pakistan,ala tak jauh selang 3kedai je dari hotel RA.Harga Euro 8.90 setiap set dengan minuman ringan. Kita bersambung esok yea...sebab ada banyak lagi tempat yang akan RA tunjukkan di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget