Wednesday, January 30, 2013

Harga Tiket Adventure Cove & SEA Aquarium Singapura

 TIKET MASUK KE S.E.A AQUARIUM - SENTOSA ISLAND SINGAPURA

AQUARIUM TERBESAR DI DUNIA 

RM 80.00 DEWASA

RM 55.00 KANAK-KANAK


 TIKET MASUK KE ADVENTURE COVE WATER PARK - SENTOSA ISLAND

RM 80.00 DEWASA

RM 55.00 KANAK-KANAK

PENGANGKUTAN PERGI DAN BALIK DARI DANGA BAY KE SENTOSA ISLAND

RM 20.00 SEORANG

Monday, January 28, 2013

JJNM : Warong Gulai Tempoyak Ikan Patin

 Jalan-Jalan Nak Makan (J.J.N.M) 

Warong Kelantan Gulai Tempoyak Ikan Patin - Kampung Pasir

Haaa kali ini JJNM pergi tak jauh,dekat dengan rumah RA jer.selang 800meter dah jumpa warong ini.Warong ini menyediakan pelbagai makanan pagi masyarakat Kelantan dan Terengganu iaitu Nasi Dagang dan Nasi Kerabu.Selain itu ada pelbagai lauk seperti Gulai Tempoyak Ikan Patin,Nasi Lemak,Nasi putih,Kari ikan tongkol,Paru goreng sambal,ayam goreng,Laksam dan pelbagai lagi menu di sediakan untuk bersarapan pagi.Lokasi di Kampung Pasir,Tampoi (masuk dari Station Petrol BHP).Warongnya di Jalan Dato Musa bersebelahan simpang tiga dekat dengan balai raya.  

 Seperti biasalah janji nak bersarapan pagi jam 9pagi bersama-sama Kak Ros,Azie Nik,Fuad dan Abang Mad berlarutan menunggu mereka tiba sehingga jam 10pagi

Kalau letak baju basah kat atas bumbung warong ini boleh jadi garing baju tu dalam masa 30minit jek.huhuhu.

Yalah kesemua mereka ini adalah anak-anak didik artis terkenal yang tiada di Jb sebab menerima undangan menyanyi di sekitar Mersing.Kalau tak ada artis tu anak-anak didik dia mesti membawa legasinya sampai ke sini.hehe  

 Ok inilah dia Gulai Tempoyak Ikan Patin yang di ambil oleh abang Mad beserta paru goreng sambalnya yang pedas.Ini dah kira makan tengahari sekali lah ini.Tu lah datang lambat,kalau datang awal sikit dapat rasa lauk ini panas-panas.

 Warong ini di buka pada pukul 630pagi hingga jam 12tengahari.Tapi selalunya kalau hari bekerja tak sampai pukul 11pagi kesemua lauknya sudah habis di jual.RA sendiri terperanjat sebab nampak bekas guru kelas sekolah agama RA makan di sini.Duduk jauh kat Taman Suria sampai ke Kampung Pasir dia dan suaminya bersarapan.

 Kak Ros lepas makan Laksam dia pekena Nasi Dagang tapi lauknya dari Nasi Kerabu,sebab Nasi kerabu yang warna biru tu tak sampai kul 10pagi dah habis di jual.Kalau dah datang ramai-ramai ini memang tak cukup meja kalau amik satu je.Ini adalah meja untuk kami orang dewasa.

 Yang ini pulak meja untuk anak-anak makan.Tak muat nak aturkan panjang sebab warong ini bukan besar sangat.Paling pun dia ada 7Meja je di sini.

 Borak punya borak tak sangka masa dah pukul 1130pagi.Jadi kami semua pun angkat kaki untuk pulang.Jumlah kesemua makanan yang kami makan tadi RM94.00 sahaja.(6Dewasa+8kanak-kanak)

Sunday, January 27, 2013

Antara Kad & Plaza Pelangi


Dah lama rancang nak buat kad pengenalan untuk blog RA ini,tapi selalu tidak berkesempatan.Ramai yang jumpa RA nak beli tiket ke USS atau ke Batam selalu menanyakan kad bisnes RA,tapi RA tak ada.Jadi semalam RA berkesempatan ke Plaza Pelangi untuk membuat sendiri kad untuk blog RA.Lain kali bolehlah RA beri kad ini je kan kepada teman dan pembaca blog RA.Perghh lama juga RA tak jejakkan kaki kat dalam Plaza Pelangi.Sejak RA tidak lagi bertugas di syarikat lama,hampir 4tahun jugaklah tak masuk sini.

 Masih tiada yang berubah,suasana di sini masih sama.Tenang pada hari cuti umum dan sibuk pada waktu bekerja kerana berdekatan dengan lot-lot pejabat di sekitarnya.

 Restoran Rainbow (nasi campur),StoneGrill,Kafe Season dan McDonald sering RA kunjungi dan makan tengahari tiap kali masuk ke sini.Semuanya masih seperti dulu,cuma ada beberapa kedai yang sudah pun tutup atau di tukar dengan perniagaan lain.Nostalgia betul Plaza Pelangi ini.

Masa RA tiba ada jualan murah di MetroJaya sempena sambutan Raya Cina yang akan datang.Tapi kebanyakkan baju yang mereka jual lebih kepada jualan penghabisan stok lama.Sebab banyak stok baru masih tidak di beri diskaun.Jadi patut ke dikatakan Jualan Murah?? 

Anda pikir la sendiri.

Saturday, January 26, 2013

JJTW : Hansel & Gretel

J.J.T.W : JALAN-JALAN TENGOK WAYANG

HANSEL & GRETELL

 Ini adalah filem pertama yang RA tonton di wayang pada tahun 2013.Hansel & Gretel fileh aksi seram yang di adabtasikan dari buku cerita kanak-kanak yang seangkatan dengan Cinderella dan Snow White.

 Bertempat di TGV Bukit Indah tayangan bermula jam 1020malam.Seperti biasa sebeum tayangan di mulakan RA dan rakan-rakan lepak makan malam dulu di A&W di tingkat bawah Jusco Bukit Indah ini.Nampaknya untuk tayangan kali ini kanak-kanak bawah 18tahun tidak di benarkan menonton di sebabkan aksi ganas dan ngeri di dalam filem ini yang tidak sesuai buat mereka.Kak Rovita tak dapat turut serta sebab anak-anak kesemuanya bawah 18tahun.Takkan dia nak tinggalkan anak-anak dia pulak.Jadi bersama Abang Mad,Kak Ros,Olie,Ozie,Nik dan Fuad sahaja lah yang menonton pada malam itu.

Mengesahkan tentang pasangan adik beradik Hansel & Gretel yang sewaktu kecil mereka penah di tangkap oleh seorang ahli sihir kemudiannya mereka terselamat dan berjaya membunuh ahli sihir jahat tersebut.Bila mereka besar mereka menjadi pemburu yang memburu dan menbunuh ahli-ahli sihir jahat yang menculik kanak-kanak untuk di jadikan korban.Pemburuan mereka akhirnya menemukan mereka dengan ahli sihir jahat yang paling kuat yang pernah merancang pembunuhan ibu dan bapa mereka sewaktu kecil.Selebihnya korang kena tengok sendiri lah cerita ini kalau nak tahu di panghabisnya.Selamat Menonton....

Friday, January 25, 2013

Salam Maulidur Rasul Semua

Salam Maulidur Rasul semua....Bersempena dengan sambutan ini , RA , Fuad dan anak-anaknya menghadiri majlis perarakkan yang di hadiri bersama pekerja-pekerja IRDA di Dataran Bandaraya.

 Seawal jam 6pagi RA sudah pun bersiap-siap untuk ke Danga Bay berkumpul di pejabat IRDA tempat Fuad dan rakan-rakannya bekerja.Tapi sebelum kami bergerak ke dataran,Pihak IRDA telah menyediakan bungkusan-bungkusan Nasi Lemak untuk di makan oleh kami semua sebelum ke Dataran.Bersantaplah kami pagi itu dengan Nasi Lemak di ruang legar.

Lepas makan RA menunggu ketibaan bas yang akan mengangkut kami ke Dataran sambil melihat-lihat papan perancangan IRDA yang di letakkan di ruang legar pejabatnya.Jam 715pagi kami bertolak ke Dataran dan seperti yang di jangkakan ramai badan-badan berkanun dan kerajaan yang mengambil bahagian dalam perarakkan ini

 Selain Dato Bandar Johor Bahru ada juga jabatan kerajaan seperti Jabatan tanah dan Galian,Hasil,Perpustakaan Awam,Mara,AADK,Jabatan kebajikan Masyarakat,JAIS,Maktab Sultan Abu Bakar,Sekolah Dato Jaafar dan ramai lagi yang RA tak ingat.

Antara yang hadir seawal 7pagi untuk perbarisan

Haa yang baju hijau ini dari Persatuan Selamatkan GAZA

 

 Inilah dia barisan IRDA bersama sepanduk dan kain rentang yang telah siap sedia untuk perarakan ini.Anak-anak bujang Fuad menjadi hero-hero kami semua pada pagi itu.Akmal,Shamil,Faiz dan seorang lagi anak pekerja IRDA yang RA lupa tanya namanya bersemangat memegang sepanduk dan kain rentang ini.Tepat jam 8pagi perbarisan dan perarakkan di mulakan.Bermula dari hadapan Hotel Thistle ke Jalan Sungai Chat di hadapan Maktab Sultan Abu Bakar,kemudian dari simpang masuk Sungai Chat kami terus ke Masjid Sultan Abu Bakar melalui Jalan Skudai. 

Kesian...berpeluh-peluh si Akmal dan Shamil bergilir-gilir memegang kain rentang di sepanjang perjalanan tersebut.Naik merah padam mukanya menahan panas.

 Sambil berarak kami berselawat memuji-muji junjungan Nabi kita iaitu Nabi Muhamad S.A.W.Jam 930pagi kesemua peserta yang menyertai perarakkan tiba dengan selamatnya di Masjid Sultan Abu Bakar.Alhamdullah perarakkan berjalan dengan lancar.Mereka yang tiba awal ada yang di jamukan dengan Nasi Minyak sambil mendengar ceramah dan bacaan Al Quran di dalam Masjid.RA dan beberapa pekerja IRDA menyusul pulang sejurus majlis perarakan tamat.Yang lain masih lagi menunggu mendengar ceramah.

 Singgah dan pulang semula di pejabat IRDA sambil menanti bungkusan Nasi Minyak yang telah di tempah oleh pihak IRDA.Tapi di sebabkan ia tiba lewat sedikit RA pulang awal ke rumah kerana keletihan.


SALAM MAULIDUR RASUL SEMUA!!!!!!




Sunday, January 20, 2013

Berjimba Di A Farmosa Resort

Baru je sehari sambut ulang tahun esoknya keriangan bersambung ke A Farmosa Melaka pulak.RA ke sini atas misi bercuti-cuti Malaysia sambil melihat-lihat apa yang ada di A Farmosa Resort ini.Bertolak sewal jam 10pagi (awal ke?) RA memandu sendiri hingga ke Alor Gajah Melaka.Tiba dah jam 1230 tengahari sebab RA bawak sekadar 110km/sejam sahaja.Nasib baik tidak tiba lambat,orang cakap memang langkah bendul,memang sesuai untuk makan tengahari sekali di sini.Masuk je di simpang pintu gerbang A Farmosa RA dah terlebih gembira (wah aku sambut ulang tahun aku kat dalam ini hehe-gah gitu).Sampai je di "Club House" RA terus menuju ke kaunter pendaftaran dan mendapatkan kupon makan tengahari di Restoran The Terrace.

Mereka yang lain dah pun sampai cuma RA je lambat sikit tiba.Lepas makan kami semua di bawa ke rumah penginapan kami di Villa D'savoy.Ada kolam renang lagi tau.Memang besar Villa ini dan menpunyai 4bilik yang boleh memuatkan 4orang sebilik.Besarkan bilik ini

Kat luar villa kolam renang dah tersedia bagi siapa yang nak berdebus.

Jam 3petang RA mengambil peluang bersama teman yang lain untuk melihat-lihat bilik & villa-villa yang terdapat di A Farmosa.

Dari Honeymoon Suite ke Condotel kemudian Apartment dan akhir sekali bilik hotel.Yang ini ruang tamu Condotel 3bilik.

  Dan ini adalah bilik airnya.Bersih dan sesuai untuk keluarga yang ramai.

 Kalau turun di bawah pulak bolehlah mengunakan kolam mandi ini.Memang luas untuk seisi keluarga.Acara telematch pula di aturkan oleh pekerja-pekerja resort ini dengan penuh acara menarik.Semua permaianan memang dah tersedia,jadi tak payah lah kitaorang nak pikir-pikir telematch apa yang hendak di buat.

Jam 530petang kami di hantar pulang ke villa dan menunggu untuk acara malam pulak.Terlebih gembira bila di beritahu yang RA akan di bawa ke "Cowboy Town" salah satu taman tema baru yang terdapat di A Farmosa Resort ini.Ianya beroperasi pada setiap malam.

Kami di sambut meriah oleh koboi-koboi,Red Indian dan juga gajah di luar pintu masuk Pekan Koboi ini.Makan malam RA pula di jamu dengan masakan cina di salah sebuah Restoran halal di sini.

 

Gajah ini kalau nak naik harganya kalau tak silap RM30 seorang

Jam 830malam kami terpaksa bergegas masuk ke pertunjukkan Red Indian dan perarakkan muzikal.Saat ini hujan turun renyai-renyai dan menyambut kami dalam kebasahan

 Basah pun basah lah pertunjukkan mesti nak tengok jugak.Nasib baik pihak A Farmosa Resort ada meminjamkan kami payung.Kalau tidak memang basah lecuh lah satu badan.Nak beli payung mahal giler RM25 satu tau.

Pekan Koboi yang basah menyambut tetamu

Pembukaan pertunjukkan di mulakan acara bermain api daripada sekumpulan pekerja resort yang mengelarkan diri mereka Red Indian.

Ingat kanak-kanak di larang meniru aksi profesional ini.

Tamat sahaja pertunjukkan permainan api oleh sekumpulan Red Indian kami menanti pulak perarakan muzikal.Pelbagai haiwan,kereta berhias,Beca dan maskot

Pertunjukkan bunga api turut di sertakan.Memang meriah beb dah macam pesta hari raya pulak

 Kat dalam Pekan Koboi ini juga terdapat teater 4D.RA sempat dapat menonton 2 tayangan pada malam itu iaitu Haunted House & Underwater.Jam 11malam kami pun pulang ke villa dengan baju yang kebasahan.Sampai villa RA terus mandi dan menghilangkan penat untuk tidur

 

Jam 8pagi kami telah di jemput oleh kenderaan resort ke Club House untuk bersarapan pagi.Acara pagi selepas bersarapan adalah melawat ke Safari World pulak.9pagi kami sudah tercongok di pentas pertunjukan gajah.Tapi sebelum itu RA sempat membeli makanan gajah untuk di berikan kepada gajah-gajah ini.Jam 930pagi pertunjukkan gajah di mulakan

Gajah-gajah ini di bawa khas ke Melaka dari Changmai.Pandai juga gajah ini berlakon tak mau bangun tidur dan melukis.Di sini lukisan gajah di jual dengan harga RM10 sahaja tetapi di Changmai macam yang RA pergi 5tahun lepas harga lukisan gajah boleh mencecah sampai RM200.Menurut orang Thai,lukisan gajah ini akan membawa tuah pada sesiapa yang meletakkannya di dinding rumah.(itu cakap orang Thai lah)

 Dah habis pertunjukkan gajah RA menaiki trak lori berpagar pula.Kali ini untuk melihat lebih dekat binatang-binatang yang terdapat di Animal Safari pulak.

Tumpuan paling di tunggu ialah melihat aksi harimau di beri makan dengan lebih depat lagi.Memang kelaparan nampaknya harimau-harimau ini pantang nampak daging ayam yang di gantung terus di terkamnya.

 Selesai sudah menaiki trak safari ini RA ke pertunjukkan haiwan kecil seperti memerang,monyet,kucing dan bingkarung.Kemudian ke pertunjukkan burung dan Wild wild West.

Inilah dia pentas pertunjukkan "WILD WILD WEST" yang sempat RA rakamkan bersama-sama rakan RA.

 

Makan tengahari RA di dalam salah sebuah retoran bersebelahan pentas W.W.W ini.Makanan buffet telah tersedia hidang saat perut RA dan teman-teman berbunyi.

Lepas sahaja makan tengahari kami semua bergerak pulak ke Monkey Island yang terletak di tengah-tengah tasik dengan mengunakan bot ala-ala rakit ini.

 Inilah antara muka-muka si tembam yang mengikuti RA menaiki rakit bot ke Pulau Monyet.Pulau takde lah besar mana,tapi cukuplah untuk merasai pengalaman menaiki bot rakit dan ke pulau ini.

Acara di teruskan ke WaterWorld yang terletak bersebelahan dengan Animal Safari ini.Tetapi kami tak dapat duduk lama di sini kerana hujan dan acara di hentikan sampai pukul 4petang sahaja.Pulang je kat Villa RA terus melingkau tidur sampailah masa untuk makan malam pulak.

 

 Makan malam kami kali ini sedikit istimewa sebab ada sotong dan Lamb Chop.Sos Lamb chopnya memang terbaik dari ladang.Makanan sangat-sangat banyak hinggakan kekeyangan kami di buatnya.

Antaranya Spegetti MeatBall,Ayam masak merah,Nasi Goreng,Isi ikan fillet,Sotong sambal,Lamb Chop,Sayur kobis masak lemak,daging black paper,aneka salad dan pemanis mulut.

Perrghh balik bilik memang kenyang habis.Esok paginya dah nak kena balik JB.Memang terbaik bercuti-cuti di sini.Rasa nak pergi lagi ke sini.Jom semua...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget