Tuesday, October 30, 2012

Mengeteh semula di Habib

 Inilah maskot utama bila ke Kedai Mamak Habib di Tampoi Utama,"Kacang Kuda".Tapi ada sesetengah orang memanggilnya dengan gelaran baru iaitu "Kacang Dal".Mana dia dapat idea tu pun RA tak pasti.Yang pasti tu idea sepontan ini datang dari seorang tenaga pengajar dan di persetujui oleh pengapit kiri nya yang terkenal membuat kek.

Minggu lepas asik makan je,jadi minggu ini nak setarakan pulak la dengan bersenam,tapi bila panggillan sms & whatapps datang mengajak,kena pegi jugaklah.Jadi ke Habib lah malam tu.Tak tahu pulak perjumpaan kali ini di sertakan dengan sambutan ulang tahun anak dara Abang Mat & Kak Ros,si Aqilah.maklumlah anak bongsu dah bersuara nak potong kek.hehehe

Inilah kek dari Secret Recipie yang di belinya.Satu kilo ni,mesti tak abis kami makan.

 Inilah yang di namakan "orang lain punya ulang tahun,orang lain pulak yang potong kek".Tetap nak bergambar potong kek kan.Oooo lupa pengapit kirinya yang amik gambar ini.(aircon baik punya.huhu.)

 

 Memandangkan tak makan malam lagi,jadi RA makan Mee goreng+Mee Hoon dengan Telur mata.Air pulak Teh O ais.Makan malam pada malam itu telah di taja oleh bapa si Aqilah,Abang Mat Shah yang tersengih kat sebelah RA tu.Amboi gelak sakan nampak?.Apapun jemputan makan malam itu tetap ada orang yang mengeluarkan istilah "On The Way".

Sunday, October 28, 2012

Satu Hari di Hari Ahad

 

 Ok ruangan kali ini asik citer pasal makan je lah.Hari Ahad ingatkan nak berehat di rumah setelah penat dengan aktiviti berjalan je 2hari berturut-turut.Tapi tetiba bila bukak "Whatapps" kat telefon bimbit ada jemputan rumah terbuka pulak di Johor Bahru.Jadi lepas je mandi pukul 1130pagi tu RA bersiap-siaplah nak ke rumah teman RA yang terletak di Kondo Wadihana sempena rumah terbuka merangkap majlis kesyukuran dapat rumah baru.(katernya).

 

Makaromi Goreng

Ayam Goreng

Kueh-Mueh

Pasta 

Aiskrem

 Memandangkan masih ramai kawan-kawan yang balik ke kampung sempena cuti Raya Haji,jadi kurang sikit jemputan yang hadir,tapi tetap meriah walaupun pemain DVD rosak (tak dapat tengok filem ramai-ramai).

 Memandangkan jam 4petang nanti ada temu janji dengan kawan-kawan mengeteh RA kt Danga City Mall (DCM) maka terpaksa lah RA tunggu dari jam 1230 tengahhari sampai jam 330petang.Dah siap nak gerak dapat pulak permintaan suruh lewatkan perjumpaan ke pukul 5petang pulak.Terpaksa lah aku lepak lagi kat rumah kawan aku tu lagi sejam.Malas nak balik rumah sebab kondo kawan RA dah dekat dengan DCM, jadi penat nak ulang balik rumah.

 

Jam 5petang dah tercongok kat DCM,terus ke Restoran Jom Bali jumpa dengan Nik & Fuad sekeluarga.Rupanya ada pamiran kereta di sana.Ada jugak jualan murah di MetroJaya & UO.Walaupun dah turun ke UO tetapi tetap berminat nak ke MetroJaya.RA nak tandas pun ada orang telefun,sebab dia tak dapat membeli belah.Memandangkan Hari pun dah nak malam jadi kami pun santai makan je kat Restoran Jom Bali kat tingkat bawah DCM ini.

 Nasi Goreng Tomyam & Nasi Goreng Kampung

 Yang ini pulak Kueh Tiew Basah



Sabtu yang menghiburkan

Apakah yang telah terjadi ini? Cerita selanjutnya ada di bawah nanti,tapi sebelum itu RA nak bercerita tentang apa aktiviti berangkai-rangkai sabtu semalam yang RA buat.Seperti yang semua maklum Jumaat lepas kan Hari Raya AidilAdha,jadi hari esoknya ramai lah yang memasang niat untuk membuat rumah terbuka dan ibadah korban.Kawan baik aku si Mona jugak tidak ketinggalan mengadakan majlis rumah terbuka sempana melakukan ibadah korban untuk anaknya.Haaa inilah dia Mohd Ryan.Masa aku sampai dia sedang nynyak tidur.Tapi bila pakcik-pakcik dan makcik-makcinya datang buat riuh dia pun terbangun.Potongan rambut ala-ala si Pekan (ilham dari Atoknya-Pak Isa)

Inilah juadah yang di sediakan oleh tuan rumah bagi sesiapa yang datang bertandang pada hari tu.Datang pun masa waktu makan tengahari,jadi berselera lah walaupun cuaca hari itu sangat panas.Nasi Minyak,Karipap,pau,roti cecah dengan kuah tulang masak merah,dan Laksa Johor membuka selera aku dan yang lain-lain.

Biasalah kalau dah sampai dan jumpa ramai kawan-kawan sekolah lama, kalau tak bergambar mana aci kan?? Nak jugak bergambar berkumpulan dan comolot sekali.Walaupun tukang kamera tidak bertauliah,gambar-gambar yang di amik mesti orang putih cakap nak "Vouge de Vas" lah (katernya).Makan sikit je,tapi bual dan duduknya yang lama.Selalu asik berbual kat Whatapps & Facebook je.Bila sesekali jumpa dengan kawan-kawan sekolah lama macam ginilah gamatnya.

Aku sebagai paparazi bertauliah sempat jugak mengambil gambar curi mereka-mereka ini.Rupa-rupanya tengah orang lain duduk berbual kat dalam diaorang berempat ini pakat masukkan makanan dalam bekas makanan.Kantoiiii Jack,Diel,Aween & Ziela.hehe.Nasib baik masa aku bawak balik makanan takde orang amik gambar aku (jangan beritahu orang tau).Di sebabkan cuaca hari tu panas sangat abis lah bergelas-gelas aku minum air kat sini.Dah tu air kelapa,lagilah sedap minum.

 

Ehhh ada gambar main kat Legoland pulak??? oooo lupa,sebenarnya selepas sahaja makan kat rumah terbuka Mona,aku,Nik & Fuad sekeluarga ke Legoland.Sebenarnya kawan baik aku merangkap BFF.Ally dan anaknya datang turun ke sana.Diaorang masuk jam 10pagi,tapi aku tak dapat ikut pagi tu sebab lepak tidur pasal semalamnya baru balik dari Universal Studio jam 4pagi.Mengantuk.Jadi lepas jer makan kat rumah Mona aku terus bergegas jumpa si Elly dan anaknya Lysha di Legoland.(lama uncle tak jumpa Lysha).Dengan keadaan cuaca yang sangat panas ketika tu aku nampak Elly,Lysha.Aween dan adik sepupunya dah kepanasan sebab tak tahan dengan cuaca kat sini.Mau tak panas,masuk Legoland pakai jaket bagai,lagilah panas...hehehe.Kami terus ke Medini Mall yang bersebelahan untuk rehat sekejap sambil menghilangkan dahaga di Kafe.

 

Tu dia mainan yang di paksa maknya beli.Pedang mainan tu je satu dah RM35.haha.Nasib baik Lysha tak mintak kat Uncle kan.hehe.


Memandangkan diaorang dah penat & kepanasan dari pagi tadi masuk ke Legoland,lepas sahaja minum,mereka pulang ke rumah ayah Elly di Masai.Nanti malam kami jumpa lagi di Tepian Tebrau untuk makan malam sebelum mereka semua pulang semula ke KL.Aku selepas sahaja mereka gerak,aku sambung masuk ke Legoland bersama Fuad & Nik sekeluarga.Gembira sungguh anak bongsu si Nik nama Faiz sebab dia dah cukup tinggi (120cm) untuk sama-sama meluncur di Pulau Dhino bersama RA dan abang-abangnya.Dah puas kami ke sana,kami ke "City Stage" pula untuk melihat persembahan segara langsung di teater Pembesar suara dan Bunyi.Habis sahaja persembahan kami bergambar macam nak rak dengan pelakon-pelakon teater tersebut.


Keluar dari City Stage je dah kul 7malam,sempat lagi nak bergambar di luar tu.Cantik sebab nampak macam ala-ala Las Vegas kan...haha (verangan).Indah bila di ambil pada waktu malam di sini.

 

Ok bila hari dah malam,perut pun dah berbunyi.Jadi seperti yang di janjikan bersama Elly,RA bergerak pula ke Medan Selera Tepian Tebrau dari Legoland.Di sana RA cari gerai no 11 iaitu Gerai Tip Top BBQ.ramai sungguh umat pada malam tu,maklumlah cuti hujung minggu bercampur dengan cuti hari bekerja.Mau penuh tempat letak kereta kat sana.Olie & Azie sekeluarga juga turut serta makan di sini.Inilah makanan yang masuk ke perut kami pada malam itu.

 

Lala masuk sambal

Siakap 3 rasa

Ketam goreng tepung

Baby Ketam goreng tepung

Sotong goreng tepung

Nasi putih + air air 

 

Si Lysha ni orang sibuk nak makan dia sibuk main dengan kamera.Siap tengok citer Bobo boi lagi kat dalam telefun bimbit ibunya.Jam 10malam Ally pun berangkat pulang dengan kek pemberian Azie ke KL.Tapi dah janji nak datang lagi Jb bulan depan cuti Deepavalikan? nak masuk ke Hello Kitty Town pulak.Tul tak Elly mak Lysha???


 Ok sekarang kita berbalik semula pada tajuk utama blog yang mula-mula tadi.Setelah puas makan-makan di Tepian Tebrau jam 10malam aku dan Olie bergerak ke Pusat karaoke di Suara Ok-DangaBay.Cadangnya siang tadi masa beraya di rumah Mona,si Firdaus suami Mona beria-ia mengajak karaoke.Tapi bila RA sms dia tak balas.Penat gamaknya seharian melayan tetamu yang datang ke rumah.Jadi hanya RA,Olie,Jack,Boy Diel & Mamak sekeluarga yang berkaraoke.Itu pun diaorang datang lambat sebab mengasah tekak kat Dataran Bandaraya makan Satay Colok berjam-jam lamanya (hehe).

Bila dah sampai Mamak terus amik mood nyanyi.Maklumlah mula-mula mesti buat konsert mini yg tertip sikit.Tapi suasana menjadi panas dan tidak terkawal bila dia naik minyak bawak lagu rock berunsur nasihat.Terus abis kerusi meja dan tiang microphone menjadi bahan naik minyaknya dengan RA sekali. 

Suasa kembali tenang bila Boy A.K.A Clint Eastwood Malaysia dan kekasihnya Jack menyanyikan lagu duet wajib mereka bertajuk "DUA INSAN BERCINTA".Lepas je mereka habis nyanyi telefun bimbit Jack pun berbunyi.Anak telefon katernya.

Pelik tapi benar : selalunya mak yang telefon anak tanya mana pergi dah lewat malam tak balik.Tapi kali ini terbalik pulak,anak telepon mak ayah,tanya kenapa tak balik-balik rumah lagi.Hahahaha

Memandangkan konsert mini malam itu terlalu gamat,acara berkaraoke hanya dapat di teruskan semalam 2jam sahaja.Jam 1230malam majlis bersurai dan nantikan mini konsert yang akan datang nanti.lebih besar dan lebih menjanjikan.Acara penutup karaoke ini mengakhiri aktivit seharian RA dari tengahari sampai la ke awal pagi.



Saturday, October 27, 2012

Ke USS Halloween Horror Nights

Akhirnya masa yang di tunggu-tunggu telah tiba.Semalam selepas sahaja menyambut Hari Raya Haji,jam 5petang aku sudah bergegas ke Pizza Hut Taman Perling.Di sana aku menjemput anak-anak Kak Rovita dan anak Kak Ros untuk masuk ke Universal Studio Singapura yang menambah masa operasinya hingga lewat malam pada hari tu.Taman Tema terkenal itu telah bertukar menjadi tempat yang menyeramkan.


SELAMAT DATANG KE 

HALLOWEEN HORROR NIGHTS 2

 

 Ini adalah kali pertama RA,Clady,Alice,Owen & Nizam merasai suasana seram masuk ke sini.Selalunya masuk waktu siang main rides sampai ke petang.Malam itu taman tema ini terbahagi kepada 5 bahagian.

di Pintu masuk rumah taman tema ini adalah lokasi filem "House Of Dolls".

 Sikit la punya ramai umat pada malam tu.Sampaikan tiket nak masuk Halloween Horror Night ini sudah habis terjual.Nasib baik kami dah beli awal-awal.Suasana suram dengan muzik seram dari sistem bunyiannya membuatkan kami semua teruja nak melihat apa lagi kejutan yang ada di sini.

Bingkisan anak-anak patung dan di selang selikan dengan kehadiran hantu-hantu bertopeng mengejutkan Pengurus "ONE DIRECTION" a.k.a Alice,yang kononnya cakap berani haha.

 Bagi mengelakkan membuang masa di situ,kami bergegas ke "Transformer 4D The Rides" untuk merasai suasana AUTOBOT.Beratur 30minit jugak nak dapat naik.

 

 Selesai sahaja kami terus ke kawasan "City Hall" Zomba,ehhh Zombi (dah macam hanti mak Limah la pulak).Suasana hiruk pikuk di sini dengan kenderaan terbakar dan berselerekan persis dalam filem Resident Evil pulak.Sebelum melewati ke kawasan RA lihat ramai betul orang yang beratur nak masuk ke rumah hantu Resident Evil.Masa menunggu tertulis 80minit (giler satu jam lebih)


Tak pe bagi diaorang naik lagi satu ride iaitu "Galactica Human" tu pun dekat sejam jugak diaorang beratur nak naik.Aku?? duduk bawah je lah dengan Owen jaga bag diaorang,sebab kitaorang gayat.Dah puas naik roller coaster kami ke kawasan Revenge of Mummy pula.Di sini ada Bizarra Bazzar (bazar ala-ala penyiksaan getoo lah)

 
 

 Amboi sukanya dia dapat amik gambar yea...tak aci tul di Clady tu asik dia je nak bergambar.Aku lah jadi juru kameranya.Kesian Mummy tu tak leh toleh-toleh kepala bila 4 budak nakal ini tarik dia amik gambar,dah macam pesakit hospital dah hantu tu jadinya

 

Tup-tup diaorang semua berkumpul kat depan piramid terus buat tarian kuno Mesir.Kelas kau Jah....Korang Mampu? haha

Haaa inilah dia muka-muka hantunya yang sempat di rakam di lensa kamera murah RA,huhu.Meriah la pulak tempat tu dah macam pasar malam dengan orang lalu lalang.

 Yang ini pulak rumah hantu orang Cina yang di berikan nama Death Alley.Dah pukul 1130malam baru boleh masuk ok.Nak masuk awal-awal sikitlah punya umat yang beratur.Masa menuggu 15minit je.Masa ini muka si Owen dan Clady dah hilang mood.Sebab sebelum ke sini kami nak masuk hospital berpuaka yang terletak di Water World.Tapi beratur sikitlah punya panjang sampai 1jam 30minit menunggu pun tak dapat masuk lagi,sakit Hati betul.Nasib baik yang ini tak lama tunggu.Kalau tak mesti bonyok lah muka si Clady lagi hehe.

 Terjerit-jerit lah si Alice sebab semua hantu minat nak terperanjatkan dia dan mintak autograf.Yealah pengurus kumpulan One Direction tu.Bukan calang-calang orang masuk jumpa diaorang.hehehe.

 Boleh tahan seram jugak,lepas tu ke rumah hantu Resident Evil pulak.Kali ini masa menubnggu 30minit sahaja.Jadilah dari kena tunggu sejam lebih.Tapi rumah hantu yang ini memang terbaik.Pandai diaorang deko.

 Asik asik nak bersembunyi kat belakang aku je.Siap tarik baju si owen dan bagi aku sebab Alice nie penakut.huhu.

 Haaa inilah dia hospital berpuaka paling lama nak beratur masuk.Siapa yang ada ekpress pass sedap lah dapat masuk tak payah beratur panjang.sakit tul hati kena tunggu sampai sejam setengah lepas tu boleh cakap ada masalah teknikal pulak.

 Habis anak patung toyol si nizam angkut.berebut-rebut nak bergambar katernya.Kepala pun dah bertanduk.Beli kat situ harga S$10 ok.Mahal lak tu.huhu

 Dah nak pukul 1pagi masih lagi ronda-ronda di pekan House of Doll.Nak amik gambar katernya.Muka pun dah penat bukan sebab berjalan,tapi sebab beratur panjang.

 Sebelum nak balik tu wajib amik gambar dengan semua karektor-karektor hantu di sini.

 Ingatkan nak gerak jam 130pagi,tapi terpaksa tarik diaorang ini semua keluar tepat jam 1pagi.Bukan apa takut nanti mak - ayah diaorang risau.Janjinya nak balik jam 12tengah malam tapi sebab taman tema ini bagi masa tambahan sampai jam 1pagi,kami larong je lah.


 Jam 1pagi kami bertolak pulang ke JB dengan menaiki kenderaan aku melalui Tambak Johor.Yang 3orang adik beradik ini dah terlentang tidur kat belakang kereta siap berdengkur si Owen.Clady pulak tidur siap mulut terngaga,nasib baik takde cicak masuk.Yang tinggal si Nizam jelah yang layan aku berbual sampai tiba di rumah.Nasib baik ada kunci nak masuk rumah haha.

JUMPA LAGI TAHUN DEPAN HALLOWEEN HORROR NIGHTS 3 PULAK



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget