Tuesday, March 27, 2012

Lagi Sekali Makan di Stulang Laut


 Mesti korang terpikir "Hai pergi makan kat situ lagi ker?".Yea memang betul.Aku menjenggah sekali lagi ke Restauran POPO Stulang Laut semalam.Kali ini aku pergi bersama teman-teman yang lain pula.Makanan yang aku pilih juga berlainan dengan yang hari lepas.

1 Ekor Ikan Jenahak Bakar
2 Set Sayur Kailan
3 Ekor Sotong Masak Kari Indonesia
Nasi Goreng Seafood 7pinggan dan Air
Semua berjumlah RM165.00
Ini pun bagi memenuhi hasrat kawan-kawan aku yang ingin mencuba makan di sini.Ada yang tak sempat balik rumah salin baju terus datang dengan baju pejabat tau.Tak kurang pula yang datang awal sambil menyediakan tempat letak kereta sambil menghalang dengan kon penghadang.Tak kurang juga datang untuk mempelajari ilmu mengambil gambar melalui telefun bimbit sehinggakan tak sedar sudah sampai waktu hendak pulang.Menghargai sangat.hehehe.Nanti ada masa makan lagi kat sini ok

Sunday, March 25, 2012

10 Perangai Buruk Rakyat Malaysia

Pernah tak korang terpikir antara perangai-perangai buruk ini ada pada Rakyat Malaysia dan mungkin ada pada kita juga...? Di bawah ini adalah antara perangai-perangai buruk dari kajian yang aku sendiri buat :-

1.Sikap suka meletak kenderaan sesuka hati,terutama sekali yang berdekatan dengan kedai makan atau shopping mall.Alasannya yang di berikan ialah dekat sikit nak jalan kaki,tak payah jalan jauh-jauh.Sikap pemalas nak berjalan kaki dan suka meletakkan kereta sesuka hati,langsung tak fikir perasaan orang lain.Jalan yang dah sempit tu lah menjadi pilihan mereka meletak kenderaan.Tempat letak kenderaan yang di sediakan memang lebih dari cukup dan kalau jauh pun tak adalah sampai 1km.Nie kalau boleh dia nak letak kereta dia dalam kedai makan atau shopping mall tu.Tak payahlah dia nak susah-susah jalan kaki.....

2.Ini pulak sikap yang paling Rakyat Malaysia suka.Suka letak kereta tak ikut lot parking yang di sediakan.Tak tahu lah kat sekolah memandu mana yang diaorang belajar parking. Mungkin juga yang memandu tu badan dia besar macam badak air bernama Gloria dari filem Madagaskar sampai memerlukan 2 ruang lot parking untuk dia letak satu kereta. Mungkin juga mata dia ada masalah kenal warna parking lot tu sejak dalam perut mak dia lagi.Mungkin ada tahu jawapannya??


3.Sikap buat benda atau perkara pada saat-saat akhir.Kalau orang cakap tarikh tutup menghantar borang adalah sebelum 31April 2012,mereka akan jawap ala lambat lagi,ada banyak lagi masa.Kang bila dah nak dekat dengan tarikh tutup tu baru lah nak terhegeh-hegeh bersesak.Masa tu mulakan keluarkan 1001 alasan dan nak marah-marah.Bukan tu sahaja,kalau nak balik bercuti hari raya pun sama,suka rancang pada saat-saat akhir.Bila tak dapat tiket bus nak balik,mulalah salahkan orang lain.Salah sendiri dia tak nampak.


4,Sikap syok sendiri.Kalau kita tengok mana-mana program realiti nyanyian,kita dapat lihat yang mereka ini tahu mereka tak boleh menyanyi tapi suka buat perangai syok sendiri.Kadang-kadang sampai sanggup memalukan diri sendiri di depan kamera tv,tak ada perasaan malu ke?

5.Sikap suka menyertai skim cepat kaya atau mana-mana pelaburan jangka pendik agar cepat-cepat jadi ORANG KAYA BARU.Harus di ingat bukan senang nak jadi kaya ok.Bayangkan kalau semua rakyat Malaysia ini kaya dari skim cepat kaya,tak perlu lah wujudkan sekolah atau universiti untuk belajar tinggi-tinggi jadi doktor,jururawat,polis, jurutera,pengurus, peguam atau apa-apa saja lagi.Cuma jual skim cepat kaya je boleh dapat duit.Esok lusa kalau sakit,doktor pun tak nak rawat.Buat apa dia nak buka klinik atau keja kat hospital lagi,dia boleh kaya jual skim ini tanpa perlu kerja keras... haha......fikir-fikirkan lah.

6.Sikap suka pergi ke tempat membeli belah yang baru dibuka.Pantang dengar ada tempat baru di buka pasti tak akan ketinggalan nak pergi.Kalau boleh nak orang lain tahu dialah orang pertama yang menjejakkan kaki kat tempat tu.Satu kebanggan bila dapat cerita pada kawan-kawan yang dialah antara yang terawal sampai masa pembukaan tempat tersebut.Tu belum lagi dapat tahu ada jualan murah,lagi lah beria-ia nak pergi.


7.Sikap tak reti menunggu giliran untuk mendapatkan sesuatu barang atau menaiki kenderaan awam.Kandang tu dah nampak kita ini berada di depan,dia dengan selamba potong barisan.Nak-nak jenis yang ada kenalan bekerja di kaunter-kaunter kerajaan.Mula lah tak mahu menunggu giliran dan mempergunakan kawan atau kenalan mereka ini tanpa memikirkan perasaan orang lain yang dah lama menunggu.Ada ker patut??

8.Suka makan dari suka bersenam mengeluarkan peluh.Memang lah bila tengok kat TV banyak program yang di buat antaranya senam robik,lari dalam guni,lumba basikal dan macam-macam lagi lah.Tapi selalunya selesai je aktiviti ini, aktiviti makan-makan mesti nak kena ada jugak.Ada tu senam tak sampai pun sejam,tapi terus cari kedai makan Nasi Lemak Bandar Baru Uda,tak pun Asam pedas 8Kati atau Roti Canai kat Taman Universiti.hikhik.....betul tak? Jangan marah Haaa...


9.Sikap suka guna,pakai atau buat barang-barang kawan macam barang-barang dia sendiri tanpa mintak izin.Yang bestnya barang yang kita tak kasi tengok atau tak kasi pinjamkan tu lah yang dia beria-ia nak sangat-sangat nak.Ada tu pinjam barang kawan sampai berbulan-bulan tak pulangkan.Bila di tanya,mula lah bagi alasan berbagai.

10.Sikap mahu memiliki apa yang orang lain miliki.Kalau jiran sebelah rumah beli sofa baru,wah dia pun nak beli sofa baru.Kalau kawan dia beli handphone baru,dia pun nak beli handphone baru,kalau boleh nak lebih dari orang lain.Tak mau kalah dengan kawan-kawan atau jiran tetangga.Tapi yang herannya bila suami sebelah pasang bini baru tak nak lak dia suruh suami dia pasang bini baru...hehehe...


Saturday, March 24, 2012

Jalan-Jalan Nak Makan : Nasi Goreng Seafood Stulang Laut



Entah tetiba aku teringin sangat nak makan Nasi Goreng Makanan Laut di belakang Komplek Stulang Laut tu.Lama jugak aku tak jejakkan kaki aku kat sana.Mana tak nya tiap kali nak ke sana mesti tempat letak kereta penuh atau meja di restaurantnya selalu penuh.Dulu harga Nasi Goreng ini RM6,tapi sekarang dah naik harga ke RM8 sepinggan.Cara masak dia memang lain daripada yang lain,banyak rencah dan paling penting sedap.Malam hari Jumaat yang lepas aku berkesempatan makan di sana bersama teman-teman aku.Aku order 4bungkus Nasi Goreang dengan Ikan Pari bakar.

Sambil menanti makanan sampai,datang lah sorang penjaja menjual buah berangan di meja kami.Olie membeli sebungkus.Mahal jugak RM10 sebungkus.Aku memang tak reti makan buah ini,jadi mereka-mereka jelah yang makan.Dekat 30minit baru lah makanan yang di tempah oleh aku pun sampai.Memang dah lama berhajat nak makan Nasi Goreng ini akhirnya dapat juga makan malam tersebut.
Semua bersetuju dengan Nasi Goreng kat sini.Memang menyelerakan dan sedap.Padat dengan rencah,udang , sotong dan sayur-sayurannya.Kedai dia betul-betul terletak di sebelah kedai runcit yang berdekatan dengan 7-Eleven komplek Stulang Laut.Dekat dengan tangga dan kedai bundel kasut.

Wednesday, March 21, 2012

Jalan-Jalan Nak Makan : Pizza Mexico El Migos



Malam tadi dah tak tau nak buat apa.Memandangkan malam semalam tak masuk Gim dan bosan duduk kat rumah,aku mula bunyikan enjin kereta dan menuju ke Sutera Mall.

Tekak macam nak merasa Pizza Mexico di kafe El Migos dalam Sutera Mall tu.Dah dekat 4tahun tak masuk sini,jadi menu-menu kat sini pun dah banyak bertukar.Nama Kafe nie pun dari Kafe Amigos ke El Migos.Terliur sekejap bila tengok satu menu pizza yang di syorkan oleh chef di situ.Lupa pulak nama pizza nie,tapi kalau nak order cakap je pizza no H15.Pizza ini memang sedap,ada telur di atasnya.Size ada 6inci & 10inci.Harga RM10.90 hingga RM18.90 sekeping.

 
Ini adalah antara menu-menu yang ada di sana.Semuanya boleh tahan sedap dan menyelerakan,bak kata chef Wan "mama mia".

Burger size besar ini pulak berharga RM18.90 Air yang dalam gelas panjang tu adalah Milk Shake sementara air yang banyak aiskrim ini pula berharga RM10.90.Makan satu burger tu leh kenyang sebab sangat padat dan mengenyangkan.


Pizza nie pun tak larat nak habiskan sorang-sorang.Aku nak amik yang 6inci tapi kawan aku suruh amik yang 10inci sebab dia nak cuba rasa jugak.
Semua jumlah makanan yang aku makan semalam RM69.50.Mahal jugak tu,tapi puas hati.Siap bungkus bawak balik lagi sebab tak larat nak habiskan.


Monday, March 19, 2012

Filem Hollywood Keluaran 2012

MAC 2012

Semua pasti ternanti-nanti filem keluaran barat terutama dari Hollywood.Hanya berbaki 2minggu sahaja lagi.Filem yang akan keluar bulan ini adalah THE HUNGER GAME (22MAC 2012),lakonan Jennifer Lawrence yang pernah berlakon filem X-Men 1st Class yang jadi Mystique berwajah manusia tu.Filem WRATH OF TITANS (29MAC 2012) pula sambungan dari filem Clash Of the Titans.

APRIL 2012

Bulan April pula menjanjikan filem lama dalam bentuk 3D iaitu TITANIC (5April).Filem yang dahulunya mendapat kutipan pecah panggung sekitar lewat tahun 90-an.Begitu juga pada siri komedi lama iaitu Three Stooges (12April) yang akan di filemkan akan terbit pada bulan ini juga.Pasti tak sabar melihat keletah 3orang pak pandir ini.

MEI 2012
Filem yang memang di nanti-nantikan oleh aku dan juga oleh orang lain.Pasti lah filem Di Avengers (3Mei),keluaran Marvel Studio.Filem mengambungkan Captain America,Iron Man,Thor,Hulk,Black Widow,Nick Fury & Hawkeye di dalam satu filem.Filem lakonan Johnny Depp DARK SHADOWS (10Mei) pasti tidak akan menghampakan sebab penuh dengan adegen yang mendebar dan menyeramkan.Filem seterusnya pastilah Battleship (17Mei),kemudian di ikuti filem Men In Black III (25Mei) & Pirahna 3DD (31Mei)

JUN 2012
Bulan Jun juga tidak kurang dengan filem-filem yang hebat.Antaranya Snow White & Huntsman (7Jun).Filem animasi yang di tunggu-tunggu keluaran Universal Studio iaitu Madagascar (7Jun) juga akan turut di tayangkan.Kali ini mereka akan tersesat pula di Eropah.Filem Triler seram Abrahim Lincoln Vampire Hunter (21Jun) turut akan di terbitkan nanti.Filem yang di adaptasikan dari siri karton G.I JOE part 2 Retaliation (28Jun) pasti membuatkan aku dan semua tidak sabar menanti.

JULAI 2012
Filem THE AMAZING SPIDERMAN - THE UNTOLD STORY (5Julai) pula akan menemui kita semua pada bulan ini.Filem yang di olah semula dengan pelakon baru yang cukup Kacak dan cantik.Spiderman kali ini akan menentang The Lizard.Seteruskan pasti kita tidak akan kering gusi melihat telatah tupai zaman purba dalam filem ICE AGE : CONTINENTAL DRIFT (12Julai).Manakala filem yang di tunggu-tunggu atau boleh di katakan "FILM OF THE YEAR" pastilah filem BATMAN THE DARK KNIGHT RISES (19Julai).Adakah filem ini dapat mengatasi filem sebelumnya? kita tunggu dah lihat nanti.Pastinya ramai yang menanti lakonan Anne Hathaway sebagai Cat Women menjadi atau tidak.Seteruskan filem STEPUP 4 (26Julai) pula akan menjengah kepawagam selepas itu.

OGOS 2012


Filem yang dijangka akan ditayangkan pada bulan Ogos nanti adalah THE EXPENDABLES 2 (16Ogos) lakonan 3hero lama iaitu Sylvester Stallone,Arnold susah nak eja (hehe) dan Bruce Willis (die Hard).Filem aksi dan penuh dengan adegen tembak menembak ini pasti mengingatkan kita pada filem Rambo,True lies & Die Hard.Jadi pada semua peminat-peminat mereka ,jangan lupa akan tayangannya nanti.

SEPTEMBER 2012

Filem yang tak pernah habis-habis ini pasti tidak akan menghampakan para peminat Milla Jovovich.Filem Resident Evil : Retribution (13Sep) akan menemui semua peminatnya pada bulan ini.Filem yang berkisah tentang Alice yang memburu saki baki The Umbrella Corporation bagi mengelakkan virus tersebar di seluruh dunia.

OKTOBER 2012

Filem FRANKENWEENIE (4Okt) adalah sebuah filem animasi seram komedi yang akan menjengah ke pawagan pada bulan ini.Manakala filem paling seram di Hollywood iaitu PARANORMAL ACTIVITY 4 (18OKT) turut akan bersaing kelaur pada bulan ini juga.

NOVEMBER 2012
Filem agent perisikan Britain terkenal iaitu 007 James Bond bertajuk SKYFALL (8Nov) akan di tayangkan pada bulan ini.Masih mengunakan khidmat pelakon yang terdahulu iaitu Daniel Craig,filem ini adalah filem ke 3 lakonannya.Mengambil pengambaran di sekitar Goa & Mumbai di India dan di United Kingdom,filem ini pasti menjanjikan.
Tak lupa juga pada para peminat Bella,Jacob Black & Edward Cullen pasti tidak akan melepaskan siri terahir dari filem THE TWILIGHT SAGA - BREAKING DAWN PART 2 (15Nov) yang turut akan di tayangkan pada bulan ini.Bagi yang sudah membaca novelnya pasti tidak akan sabar melihat ia di lakonkan di layar perak.Melalui novelnya anak bella akan cepat membesar dan berdarah manusia+pontianak.Ada kemungkinan Bella akan meninggal dan ada juga kemungkinan Jacob akan jatuh cinta pada anak Bella nanti.Jadi untuk menyaksikan segala kemungkinan,pastikan jangan ketinggalan menontonnya.

DISEMBER 2012

Tirai 2012 akan ditutup dengan tayangan dari filem THE HOBBIT : AN UNEXPECTED JOURNEY (13Dis).Filem yang di adaptasikan dari filem Lord Of The Ring ini adalah sambungan perjalanan Bilbo Baggins ke perkampungan orang kerdil di gua di pergunungan yang pernah di musnahkan oleh Gollum.Korang pasti ingat dalam filem Lord Of the Ring part 1, mereka pernah terpisah dengan Gandalf semasa berlawan dengan raksana api di dalam gua yang dulunya di huni oleh orang kerdil.Jadi dalam filem ini lah akan terjawap segala persoalan kenapa semua orang kerdil di bunuh oleh Gollum dan raksana api itu.Jadi jangan lepaskan filem ini yang akan di tayangkan pada bulan Disember nanti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget