Saturday, December 31, 2011

SELAMAT TINGGAL 2011 SELAMAT DATANG 2012

2012 menjelang tiba dan 2011 semakin menghampiri pengakhirannya.....

Sepanjang tahun 2011 banyak kenangan pahit manis di lalui.Betul,pengalaman mengajar kita erti kehidupan,tp apalah kehidupan kalau tanpa pengalaman..Cuma di akhir-akhir penghujung tahun 2011 saya di kejutkan dengan berita-berita yang memeranjatkan. Kehillangan 2 sahabat yang paling rapat dengan saya amat di rasai.Moga roh mereka di cucuri rahmat.

Tak lupa juga kenangan manis ketika menyelunsuri sg Melaka,minum cendol di tepi jalan,berebut katil di Pulau Sibu,main air di gunung berlumut,bertemu rakan lama di Gaints Pelentong,bergurau senda di FBook sampai ke tengah malam.bergaduh pun kt FB jugak....menonton wayang di KSL city,City Square,Pelangi Mall.Berbuka puasa dan membeli juadah berbuka di bazar bersama-sama,beropen house dengan rakan-rakan skolah dan rakan-rakan gym.Menyelunsuri sehinnga ke penghujung benua asia.Bersama2 ke gunung KinaBalu sehingga ke Bandung ,Jakarta,Surabaya & Kota Singa.Melihat adik angkatku membesarkan anak angkatnya membuatkan saya tersentuh.Kalau bab makan2 tu tak payah cakap lah,bilang saja tempat mana yang sedap , saya pasti akan ke sama bersama teman-teman setia.Asam pedas adalah santapan utama ketika mencari tempat lunch dan mamak Habib adalah fav dinner saya dan kawan-kawan.Semua tu menjadi kenangan dan jika boleh ingin sahaja saya mengulang tayang semulanya.

Kadang-kadang boleh tergelak sorang2 dalam bilik atau waktu nak tido.Banyak jugak perkara-perkara yang tidak harus terjadi dan tidak berfaedah sepanjng 2011.Tetapi jika masa yang sedikit ini di sia siakan dengan mengenang dan membincangkan perkara2 yang tidak berfaedah dan remeh temeh ,bukan ke itu membuang masa sahaja.Apa yang dapat saya katakan saya sangat bersyukur dikelilingi rakan-rakan baru dan lama serta sahabat handai yang memahami diri ini..... Jadi sebelum tahun 2011 mengakhiri tirainya saya di sini ingin mengucapkan

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012....
Jaga kesihatan jaga diri.....jaga suami/isteri/bf/gf/mak/ayah/nenek/datuk/cucu/anak/binatang peliharaan baik-baik.....
AKU CINTA PADA MU !!!

4Hari/3Malam Mt Bromo/Malang/Batu/Surabaya


14Dece1mber lepas aku membawa trip family Abg Sani & Akak Hasliana ke Surabaya.Mereka membeli ground/land package untuk 4hari/3malam ke Gunung Bromo/Malang/Batu & Surabaya.
Tour bermula pada 15December.Aku pada mulanya membeli ticket kapal terbang dari Johor Bahru terus ke Surabaya sehari sebelumnya (14Dec) Tp disebabkan masalah dalaman Fireflyz,mereka telah batalkan semua penerbangan ke Kuching/Kota Kinabalu/Bandung dan kemudian Surabaya.dah la tak bagi alternative flight pada aku yg dah beli tiket nie,nak pulangkan duit refund tu pun mengambil masa sampai sebulan setengah.Lupakan pada hopeless airlines tu...aku terus beli tiket baru penerbangan dari Singapura ke Surabaya menaiki CHINA AIRLINES pada 14Dec (sehari sebelum tour bermula-aku terpaksa amik flight sehari awal kerana family abg & akak ku bertolak awal2 pagi dari KL ke surabaya pada 15dec dan tour bermula awal pagi.

Hampir 6tahun aku tak pernah naik komersial flight,memang berbeza dgn budget flight....Naik flight dari Terminal 1 Changi Airport.Aku mmg suka airport nie...besar & selesa.Aku berlepas dari Changi airport dan menuju ke Surabaya.Tiba di Surabaya aku mula mencari driver yang sepatutnya menjemput aku di airport untuk ke Sinar Hotel (hotel yang berdekatan dengan airport,supaya senang esok pagi aku terus ke airport untuk berjumpa dgn akak & abg ku.Mereka menaiki pesawat Air Asia esok pagi dari LCCT.

15 DECEMBER 2011 - 6Pagi
Aku dah bangun untuk bersarapan di Hotel.(6pagi dah terang benderang di Surabaya).Amik masa 30 min untuk sarapan.Kemudian aku masuk semula ke bilik bersiap untk ke airport.Bila aku ber ada di Lobby hotel untuk check out,driver dari tour company telah pun berada di situ untuk membawa aku ke Surabaya airport bertemu dgn tour guide & de rest yang akan tiba dgn pesawat Air Asia.Maka kelaur la sorang demi seorang dari arrival halll...heheh.
Bus telah menunggu di luar airport dan kami bertolak ke Gunung Bromo.Sepanjang perjalanan ke sana kami melalui kawasan lumpur berasid yang kelaur dari perut bumi hasil dari syarikat yang tidak bertanggung jawap menjalankan projet carigali minyak.Hasilnya bukan minyak yang kelaur tetapi lumpur berasid dari perut bumi yang keluar tanpa henti-henti yang mengakibat kan kerosakkan hampir 20ibu hektar persegi.

Selepas makan tengah hari di salah sebuah restaurant.Alhamdulillah kamu sampai ke Gunung Bromo tepat jam 5.30pm.Hujan renyai-renyai menyambut kehadiran kami.Kami check in dan ber malam di Hotel Cemara Indah (hotel yang paling hampir dengan Gunung Bromo).Suhu ketika itu turun kepada 16celcius.Memang sejuk.Dinner surved jam 7pm.walaupun sejuk kami gagahkan juga ke restuarant hotel yang berada kira-kira 50meter dari bilik kami.

16 DECEMBER 2011
Aku bangun jam 3pagi,walaupun sebenarnya aku tak dpt tidur lena kerana memikirkan untuk melihat gunung Bromo,Gunung Batur & gunung semeru dari puncak penanjakkan (the best view untuk melihat ketiga-tiga gunung tersebut)
Anak-anak buahku masih lagi lena di buai mimpi.Suhu dalam bilik ketika itu jatuh kepada 12celcius.Jam 330am bilik kami semua di ketuk oleh penjaga hotel untuk kami bersiap ke gunung penanjakkan bagi melihat matahri terbit dan ke tiga2 gunung tersebut.4buah Jeep telah siap menunggu kami di lobby hotel.group kami di pecahkan kepada 4.satu jeep di naiki oleh 5org.Suhu 10celcius memang mencakam kami.tapi kami terpesona dengan keindahan bintang2 berselerakkkan di langit yang cerah pagi itu.memang mengasikkan.Jam 445pagi kami tiba di kaki gunnung penanjakkan.kuda-kuda terlah di arrngekan oleh tour guide kami untuk mendaki gunung penanjakkan.Kerosakkan akibat letusan gunung berapi akhir tahun lalu menyebabkan jalan-jalan kesana byk yg musnah.Untuk ke penanjakkan ini saja,kamu terpaksa melalui laluan penanjak II ekrana penanjakkan I telah di tutup akibr rosak.kuda terpaksa berhenti di kaki gunung ke2..dan kamu terpaksa mendaki untuk ke atas.Walaupun tercunggap2,kami sampai juga di puncak penanjakkan.Kami bersyukur kenara cuaca sangat baik dan kami dapat melihat keindahan alam ciptaan tuhan di depan mata kami sendiri.

Jam 530 pagi kami bergerak turun untuk melihat kawah gunung berapai Bromo.Kami sekali lagi di sajikan dengan pemandangan langit biru dan keindahan tanaman bawang,sayur-sayuran dan pohon2 yang kekuningan & kehijauan,

Jam 830pagi kami pulang ke hotel dan bersarapan buffet mie hoon goreng + nasi goreng + teh dan kopi di samping menikmati memandagan berlatar belakang Gunung bromo di tingkap restaurant.Jam 1030pagi kami mula bergerak Malang untuk ke Taman Safari yang ke 2 terbesar di Indonesia.Buffet Lunch di resturant berdekatan taman safari.Masuk sahaja ke taman safarinya kami berasa teruja kerana landskap pintu gerbangnya mengingat kami kepada Filem Jurassic Park.Sangat teruja apatah lagi bila kami terpaksa masuk ke dalam safari itu dengan bus kami sendiri.Haiwan-haiwan di lepaskan begitu sahaja tetapi di asingkan antara haiwan ganas dgn yang tidak.


Di sebabkan hujan turun selepas sahaja kamu kelaur dari sangkar terakhir,kami tidak dapat explore taman safari dgn berjalan kaki di kawasan harimau putih & show ikan lumba-lumba.
Bertolak pulang untuk ke penginapan kami di Batu.mengambil masa kira-kira satu jam.Kami sempat bersopping membeli kerepek,buah-buahan & souvinear di pekan Batu.Dinner di salah sebuah restaurant yang berhampiran hotel.

Hotel kami di Batu : KARTIKA WIJAYA 4*.Hotel nie takde aircon sebab terletak di kawasan kaki pergunungan yang sejuk.so malam itu kami tidur tanpa aircorn.

17 DECEMBER 2011
Sarapan pagi di hotel dan membiarkan anak2 akak & abang aku bersama2 sepupunya mandi di pool.Walaupun sejuk,tp bila dah nampak pool budak2 nie lupa semua...
Jam 10pagi kami bergerak untuk melawat ladang Epal,sayur & strawberry.Perajalan mengambil masa 20min dari hotel.memang mengujakan dapat melihat sendiri pohon epal dan memetiknya sendiri bersama strawberry.


Lawatan kami di teruskan ke Surabaya.Aktiviti nya of foz shopping ke Butik jualan barangan kulit untuk mak-mak.Shopping punya shopping sampai terlepas nak melawat ke Masjid Cheng Ho,Submarine Muzium dan Semporna Muzium.Selepas dinner kami bermalam di FAVE HOTEL - SURABAYA...hotel cantik,location bagus tapi memang tidak sesuai untuk family...sebab apa?? sebab hotel dan disco berada selang satu tingkat sahaja.dan bunyi bising dari hotel leh dengar dgn begitu kuat sekali.sangat menyakitkan telinga.Bunyi muzik tak berhenti walaupun dah pukul 3pagi.

18 DECEMBER 2011
Kami check out jam 3pagi dan bergerak ke Surabaya Airport.Kami terpaksa bergerak awal kerana flight abg & kakak angkat saya bersama familynya bertolak jam 530pagi.dan flight aku pula bertolak jam 6pagi.SELAMAT TINGGAL SURABAYA

Antara makanan & buah buahan yang sempat di rakam semasa di Surabaya.Untuk yang berminat nak join trip nie leh la tel sayaaaaa...hehehhee 0127709809

Monday, December 5, 2011

Night Safari Di Singapura

Semalam aku berkesempatan ke "Night Safari Singapura" atas pelawaan kawan baik aku.Ada tiket percuma katanya.Jadi aku mengambil kesempatan untuk tidak melepaskan peluang keemasan ini.Teman aku ini namanya Abang Zul,dia pemandu pelancong di sana.Atas sebab itulah dia dapat 3 tiket percuma masuk ke sini.Seawal jam 3petang kami telah bertolak masuk ke Singapura.Makan petang di Adam Street kemudian terus menuju ke Marina Bay untuk jalan-jalan sambil menanti jam 630petang.Selepas mencuci mata di sana,kami bergerak ke Orchard Road untuk menaiki bus persiaran yang akan membawa pelancong ke "Night Safari" Singapura.Keadaan basah akibat hujan renyai-renyai menyambut ke hadiran kami di sana.
Jam 730malam kami sampai di Mandai kemudian masuk mendapatkan tiket percuma.Memandangkan bulan Desember adalah musim cuti sekolah,terdapat ramai pelancong yang ke sini.Pertunjukkan dan tema malam itu adalah "CREATURES OF THE NIGHT" dan hujan yang kadang-kadang renyai dan lebat memghadkan perjalanan aku pada malam itu.Rata-rata memilih untuk menaiki tram agar tidak basah.
Ini adalah dekorasi-dekorasi menarik di luar pintu masuk Night Safari itu.Di sajikan dengan hiasan lampu-lampu yang berwarna-warni.

 Memandangkan cuaca tidak elok pada malam itu,persembahan "Creatures of the Night" telah di batalkan.Jadi sementara menunggu pelancong-pelancong yang lain balik ke bus,kami pun bergambar sakan lah kat dalam night safari ini.Untuk amik gambar dengan binatang-binatang di night safari ini tidak dibenarkan mengunakan Flash,menganggu haiwan-haiwan ini katernya.Jadi semua gambar yang di amik nampak tidak jelas dan pudar lah.Lagi pun  salah seorang kawan aku ini tetiba pun tak berapa sihat mungkin terkena hujan pada malam itu.
Apapun ini sajalah aksi-aksi menarik di dalan Night Safari yang dapat aku rakam.Seronok kerana inilah pertama kali aku ke Night Safari walaupun tempat ini telah lebih 10tahun di buka. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget