Wednesday, August 31, 2011

Suasana Bulan Puasa 2011

Pada tahun nie 2011 , Ramadhan di sambut pada bulan Ogos.Macam tahun-tahun yang sudah,Ramadhan memang aku tunggu-tunggu.Cuma rasanya sambutan tahun nie paling meriah sekali.Mana taknya minggu ke2 puasa je kawan-kawan sekolah aku jemput berbuka beramai-ramai di rumah Lela.Pot luck Berbuka puasa katanya..Maka dengan berduyun2 la kawan-kawan datang membawa juadah berbuka masing-masing ke rumah lela yang terletak di Taman Pulai Perdana.Apa yang aku ingat pada petang tu aku ajak Cikgu yunus (panggilan kawan-kawan aku) berbuka sekali bersama.Maka bermula sesi membeli juadah di Gelang Patah.Katanya nak beli Cendol.So En Yunus beli Cendol,aku lak beli kueh talam (request dari ibu2 yg nak berbuka nanti).Sampai-sampai umah tuan rumah,penuh semua dengan makanan2.Tengok je la pic kt bawah nie...dengan periuk,kueh mueh,nasi lagi...air lagi...hehe memang meriah & mengenyangkan.

Muka-muka A.J.K yang telah menjayakan majlis ini.semuanya tersenyum lebo...nak-nak yg paling depan tu.

Kena lak lepas berbuka tu pekena dengan durian lagi...siap bersila la semuanya.Budak2 la yang paling meriah.dah rasa macam Hari Raya lak.seronottt kan?? tengok je la si Apai tu

Bila dah masuk pertengahan bulan puasa lak,tetiba dapat call dari Nik , memberitahu Yew's Cafe yang kt Jalan Abdullah Tahir ada buat buffet special berbuka puasa berharga RM21 sekepala.So apa lagi,plan la pulak dengan group gang Clark Hatch yang lain.
AZIE OLIE & FAMILY,ROS & FAMILY,NIK & FAMILY,AKU,ABG YUS,GEENA,MAI,RAYMOND
TEMA MALAM TU : BERBAJU MELAYU.


Jadi berduyun-duyun la datang dengan berbaju melayu dan berbaju kurung.Tengok je makanan-makanan yang di amik,sampai tak cukup meja....sabo je la...huhu
Berbagai-bagai posing yang telah di berikan.Apa yang penting semua happy (walaupun pada mulanya sibuk dok tanya Halal ke tak makan kat sini..hehehe).Makanan memang memenuhi citarasa (menurut kata cik puan Ros)

Malam tu jugak selepas bersolat Isyak.(ponteng solat Terawih satu hari).Kami ke Pasar Borong Pandan City untuk melihat bazzar di sana.Yea..dengan berbaju melayu occay...hehe

GEENA SEMPAT BERGAMBO DENGAN TOUKEH JUAL KARPET (MALAM TU ABG NUS PART TIME JUAL KARPET)

Nak jadikan cerita lagi,pada malam raya tu pulak,aku,Mijot & aween plan nak pusing-pusing satu bandar Johor (buang tebiat) kononnya nak shopping last minit la...sempat la jugak merayap ke Jusco Tebrau.

Dah abis semua kedia kitaorang kira kt sana,perut pun lapar so mula la ke Pandan City untuk cari makanan dan beli apa yang patut.kira last minit shopping la nie.Last2 dapat jumpa kasut sandle Nike..cantik gak...leh pakai buat raya nanti...murah jek RM35 sepasang.Tengok je lautan manusia and kereta yang nak masuk Pandan City,kitaorang naik pening.Tapi apa pun tetap meriah.Memang hapening suasana malam raya kt sini.Lelong sana sini lak tu.
SELAMAT HARI RAYA !!!!!

Saturday, August 20, 2011

Ramadhan di Geylang Serai

Bagi memenuhi hajat seorang teman yang saban tahun membeli baju melayunya di Singapura untuk di pakai dan di muat turunkan di laman facebook di pagi hari raya nanti.Dan juga untuk memperkenalkan kepada Abang Mat,Kak Ros & Gina dengan suasana kemeriahan di Geylang Serai,aku pun merancang ke Pasar Bazar Geylang Serai Singapura bersama-sama beberapa teman yang lain.Memandangkan pergi di bulan Ramadhan,aku bersama 7lagi teman menaiki MPV milik Abang Mat dengan bungkusan Nasi Goreng Kampung yang sedap di masak oleh Gina dari rumah berserta air tin yang di beli oleh aku dan duit minyak MPV yang di taja oleh Abang Yunus,kami pun bertolak jam 630petang dari Restaurant Habib Tampoi Utama.
(sebenarnya janji nak bertolak jam 6petang).
Bertolak dengan menggunakan Lebuh Raya Link ke 2,tapi memandangkan azan margrib seawal jam 657malam,kami berhenti berbuka puasa di R&R sebelum masuk ke Singapura.Nasi Goreng Kampung Gina lah menjadi pembuka selera kami di sana.Selepas berbuka puasa & solat Margrib di sana,aku pun meneruskan perjalanan ke Singapura.

Tiba di "Arab Street", MPV pun di letakkan di kawasan letak kereta Golden Landmark.Dari sana kami berjalan kaki ke seberang jalan untuk mencuba makan Murtabak Singapura di Restaurant Zam-Zam.Murtabak dekat sini memang sedap dan bersaiz besar.Kami sambung makan berbuka di sana dan memilih murtabak istimewa yang berharga S$10.Macam pizza saiznya.Ada menu baru di sini iaitu Murabak daging rusa yang berharga S$20.Nasi berianinya juga sangat sedap dan tidak muak di makan berkali-kali.Makan malam di sini di taja oleh Rosli@Olie .Bersebelahan Restaurant ZamZam itu terletaknya Masjid Sultan,iaitu Masjid yang terbesar di Singapura.

Meneruskan perjalanan ke Geylang Serai,kami bertolak dari Restaurant ZamZam jam 9malam.Suasana ketika itu cukup meriah dengan lampu-lampu yang di pasang sepanjang Bazar Geylang Serai.Mencari tempat letak kereta juga satu masalah,sebab kebanyakkan tempat telah penuh.Nasib baik kami jumpa tempat yang kosong di Komplek Joo Chat.Turun dari tempat letak kereta semua mencari tandas.Maklumlah semua main isi je tapi tak membuang,bila dah penuh kena lah buang separuh.hehe.
Inilah suasana di Bazar Geylang Serai.




 

 Yang ini pula adalah daging salai atau lebih di kenali di sana dengan nama Daging Dengdeng.Ianya mendapat sijil halal dari Majlis Ugama Islam Singapura
(selalunya terdapat banyak di jual di restaurant Cina)


Inilah muka hero-hero yang tak membeli tapi melihat yang lain membeli belah



Jam menunjukkan pukul 12tengah malam tetapi kami masih tak pulang-pulang lagi.Ada tu siap berkepak berhip hop di depan Komplek Joo Chat dan ada pula yang kehabisan duit dan meminta sedekah di tepi jalan.Walaupun tahu kedai dah tutup ada juga yang tidak puas hati mengetuk pintu meminta kedai untuk di buka sebab nak beli pada saat-saat terakhir sebelum pulang ke Johor Bahru.

Aktiviti tidak habis di situ sahaja tetapi bersambung membeli belah di Mustafa Centre pula.Gedung pasaraya yang di buka 24jam di jalan Little India.Ada yang tak tahan dengan bau kemenyan India tapi tetap membeli belah tak pandang kawan-kawan yang lain dah.Jam 230pagi kami masih berada di Mustafa Centre.Aku dah penat terus ke MPV bersama Abang Mat & Kak Ros lepak kat dalam.Jam 3pagi barulah bergerak pulang ke Johor Bahru.Jam 345pagi tiba di Restaurant Habib kami sambung bersahur di sana pulak.Adohai pun.......sekian......

Friday, August 19, 2011

Ke Terminal3 Lapangan Terbang Changi

 Raya semakin hampir dan baru-baru ini aku berkesempatan ke Terminal 3 Lapangan Terbang Changi atas ajakkan seorang teman yang mahu menjemput kakaknya pulang dari Macau.Ponteng semalam lah Solat Terawih sebab selepas sahaja berbuka puasa,aku di jemput dengan kereta kawan baik aku ini untuk memasuki Singapura.Memang di akui Lapangan Terbang Changi adalah lapangan terbang yang terbaik di rantau Asia Tengara.Dengan pembukaan Terminal 3 yang baru ini,aku berkesempatan mejelajah dan melihat sendiri kehebatannya dengan mata kepala aku.

 

 Terminal ini di hubungkan dengan SkyTrain antara satu sama lain.Ada 3 terminal terletak di sini.Terminal 1 untuk penerbangan Antarabangsa,Terminal 2 penerbangan campuran & Terminal 3 khas untuk penerbangan Singapore Airlines sahaja.Selain itu ada terminal Bajet yang terletak lebih kurang 500 meter dari terminal 1.

 Tengok sahaja dekorasi-dekorasi di terminal 3 ini.sangat cantik dan menawan.Ia menjadikan terminal ini salah satu terminal paling sibuk di dunia.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget