Saturday, April 4, 2009

Belia Kg Pasir,Tampoi terpinggir

 
Walaupun aku bukan lagi di panggil belia,tapi aku terpanggil untuk menulis tentang nasib belia dan budak2 kampung aku....

Sedang belia dari jiran2 kampung sebelah sibuk dengan aktiviti kompang,silat,badminton dan macam2 lagi aktiviti.Tapi belia2 di kanpung pasir nie di pinggirkan.Macam malam nie,aku lalu di balai raya serbaguna kg Pasir yg sebelah tu ada court badminton.Malam2 minggu cam nie selalunya mereka ada kelas belajar silat,tp yg sedihnya mereka bersilat dalam gelap walaupun di court badminton tu ada lampu.Alasan yang aku dengar diaorang tak bayar duit electrik...
Yang aku peliknya takkan la duit lampu yg diaorang guna seminggu 2-3kali tu tak ada org2 yg bertanggungjawap utk bayarkan...???? berapa sen je la sangat utk electric tu.....apa la kedekut sangat diaorang nak sponser budak2 yg nak belajar tu.Satu lagi alasan yg aku dengar,diaorang ckp budak2 yg belajar tu semua tak betul.Masalahnya klu lah diaorang tu semua tak betul,kita yang kononnya betul nie,tolongla bantu n tolong memperbetulkan mereka....bukan dgn membiarkan mereka hanyut.

Aku tengok budak2 umur 10-13thn melepak kt tepi2 tembuk,main gitar dan lumba basikal persis lumba moto...terbiar melepak sampai 12 ke 1pagi.
Budak2 umur 14-20thn lak melepak kt kedai2 burger berborak2 kosong n main card.Terlalu banyak benda yg bole mereka lakukan jika ada org yang membentuk mereka.

Klu dah diaorang minat nak bersilat,patutnya support la mereka tu....bukan dgn tutup suiz lampu n tak benarkan mereka bersilat dlm terang.....tu bukan cara org MELAYU ISLAM....tu cara NAZI.......!!!!! cuma kali nie menjahanamkan bangsa sendiri.

Kalau dulu diaorang nak main badminton pun korang tutup suiz lampu,nak belajar kompang korang ckp bising....so korang suka la anak2 korang tu merayap tak tentu hala....melepak tanpa hala tujuan....cam tu? Mungkin anak2 korang tak macam budak2 yg korang cakap tak betul tu...sbb mungkin jugak korang ada harta,leh anak2 korang leh tumpang kesenangan korang.Tapi bagi budak2 yg terbiar nie....mereka tak punya apa2...korang patut membimbing mereka...support mereka...bukan menburukkan lagi keadaan yg dah buruk.

Bukak mata korang n pikirkan baik2....jgn sebab2 personal,korang nak hukum budak2 tu....gunakan otak korang daripada letak otak tu kt lutut.....

Dah diaorang minat bersilat,bukakkan je la lampu court badminton tu...
dah diaorang nak berkompang...biarkanla mereka berkompang.....tak mati la korang klu dgr mereka berkompang.lagipun bukan diaorang kompang selalu.

Ada persatuan2 belia kt kampung nie pun tak leh harap...masing2 nk pangkat tu n ini,tp satu projek utk belia pun tak ada....

Ingat....Belia harapan bangsa k....jgn buat mereka menyimpan perasaan benci kepada korang....!!!!!!!!!!!

Bantu mereka & didik mereka.....bukan menjaham dan membiarkan mereka terjun ke gaung.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget