Sunday, December 6, 2009

Nak Komen Blog aku....??

Aku tak kisah korang nak komen apa pun kt dlm blog aku and aku tak akan delete apa pun commen yang korang letak asalkan dgn syarat korang tunjukkan muka korang tu kt comment....
Jangan hanya pandai nak nasihat org tapi tak berani nak tjuk muka.

Kalau korang rasa korang betul silakan comment & sila tunjukkan muka k.... nak takut apa kalau korang rasa korang betul....nak main sembunyi2 lak....perangai sebijik macam bangsat.....!!!
Mungkin dari baka mak bapak korang kot dapat perangai sembunyi2 cam tu....huhu....

Ada aku kesah???

Resepi Orang Bujang yang Mudah



Hari-hari Ahad nie kan bagus kalau masak sikit....

Ini resepi orang bujang yang paling ringkas dan cepat....


BAHAN-BAHAN :
- 4Keping Ikan Tengiri
- 1 Pek rempah kari Ikan.
- 1 gelas minyak masak
- 4biji bawang besar di putung dadu
- 2 ulas halia di potong kecik
- 2sudu Jintan kasar & Jintan manis
- garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
Masukan bawang besar,halia,rempah kari Ikan,jintan ke dalam mesin pengisar  bersama minyak masak dan garam secukup rasa.Kisarkan semua bahan itu sehingga sebati tanpa mengunakan air.Sebab Minyak masak tu dah macam air lah.....kalau letak air nanti tak jadi pulak.
Lepas semua dah di kisar halus,gaulkan bersama ikan tengiri di dalam bekas untuk di bakarkan dalam microwave.

Panaskan pada suhu "HIGH" selama 15-20minit.
 

Sedia untuk di makan......

SEDAPPPPPPPPPPPP.....

Lebih sedap dimakan bersama nasi atau mee goreng....


Friday, December 4, 2009

BANDAR PULAI JAYA - PENIPU


Aku pergi pejabat dia kat Metropolis tower HartaPlus , diaorang suruh guard layan aku lak...dah tu suruh aku settlekan direct kt tapak projek.So semlm aku pergila kat Pulai Jaya.Jumpa sales person dia Jason Hee.dia leh cakap Dec 10 baru leh siap,tu pun tak cfm lagi....coz sekarang pemaju ada financial problem....kepala hotak dia......apa kena mengena dgn aku...ko dah janji nak siapkan umah tu so ko kena siapkan la.....so aku nak tunggu sampai bila lagi nie??? bila aku aku nk tanya dgn boss dia,dia suruh aku gie kt JP perdana lak.Cilaka tul...sakit tul hati aku

TAK PE KORANG TUNGGULA...AKU AKAN BAWAK BENDA NIE KE TENGAH.....










Monday, November 30, 2009

New Moon memang Best


Aku rasa nie la satu2 nya filem seram romantic yg pertama kalinya menarik perhatian aku.Dengan barisan pelakon yang menakjupkan dan jalan cerita yg menarik,mmg patut la filem nie dpt Box Office seangkatan dengan Filem Batman Dark Knight.

Guess wat....aku tgk cerita nie jam 240 pagi 29Nov.Show habis jam 5pagi than aku sempat beli nasi lemak kt deman Hong Leong Bank bersebelahan City Square....Nasi lemak tu mmg sedap...happaning gak sesekali tgk wyg pagi2 buta nie...Tks Niky and Kudut yang menemankan aku.


Next movie kita tengok citer Avatar k......huhuhu


Sunday, November 15, 2009

Dah Nasib agaknya.....

Itulah hakikat yang aku patut tempuhi...segalanya hanya tinggal sejarah.Hampir 4bulan aku kenal dia,tapi tak sampai 2minggu kami bertemu,dia pergi tinggalkan aku.Terasa segala yang aku korban kan utk dia tak pernah dia hargai.

Well tak apa lah....biarla dia pergi.Aku akan terus menjalani hidup ini.Yang penting aku tak akan menyerah.
Semua yg ada di sekeliling kita adalah anugerah...

Wednesday, October 21, 2009

Harian Metro 15Oct2009 - Ketam Berjalan Betul

Entah kenapa tetiba hari nie aku terlintas nak baca Surat Khabar last week yang telah lama terletak di atas meja.Selak punya selak,aku terbaca Artical yang aku rasa sangat bagus.Artikal tu di tulis oleh Tan Sri Muhammad Ali Hashim - Big Boss JohorCorp.Ia di tulis begini :

Seperti ’ibu ketam mengajar anaknya berjalan dengan betul!’
Persoalan pertama, siapa kata ”ketam berjalan tidak betul?” Adakah ia berjalan dengan melanggar fitrah kejadiannya? Tidakkah cara berjalan si ketam serasi sepenuhnya dengan diri, watak dan jiwanya, sekalipun bertentangan dengan cara berjalan makhluk lain yang bersaing dengan ketam dalam perlumbaan kehidupan? Soalan kedua, siapa yang akan menang andainya ketam kebingungan, hilang jatidiri dan tidak lagi berjalan mengikut fitrah dirinya?

Tahap sinis yang tinggi ini perlu segera diketepikan. Sebenarnya cara ’ibu ketam’ Melayu mengajar ’anaknya’ berjalan dengan tekun dan sabar, sekalipun bertentangan dengan cara saingannya, adalah di atas landasan yang betul! Dalam persekitarannya, anak ketam akan bersaing dengan rakan-rakannya seperti anak siput, lintah, umang-umang dan belangkas. Masing-masing dengan sifatnya yang tersendiri.
Anak siput (kadangkala siput babi juga sesat ke pantai), mewakili mereka yang sewenang-wenangnya menghalalkan segala cara semata-mata untuk berjaya dan menang bersaing.
Kedua, anak lintah dan gamat, (termasuk ”lintah darat” juga kadangkala turun ke pasir) sebagai mewakili mereka yang berbisnes dengan cara memeras dan menindas, sehingga seolah-olah menyedut darah orang lain. Termasuk ke dalam golongan ini mereka yang mengambil kesempatan darpada orang yang keputusan wang dan modal dengan memberi pinjaman atas kadar faedah yang sangat tinggi , sekali gus memakan riba’.

Seterusnya anak umang-umang juga didapati akan berlumba dan bersaing dengan anak ketam di pantai. Umang-umang mewakili makhluk yang gemar mengambil harta orang lain tanpa izin, (termasuk hak orang ramai yang diswasta dan difaraidkan), kemudian diletakkan di bahu atau di belakang mereka, dipikul ke sana ke mari setelah menjadikan semua harta ini sebagai milik sendiri! Dan yang terakhir, anak belangkas yang terkenal dengan keghairahannya berfoya-foya dan asyik dengan pasangannya ke sana ke mari untuk memuaskan nafsu syahwat hedonisme tanpa batasan.

Perhatikan bahawa semua saingan ketam ini, mengikut fitrahnya berjalan dan berlari ke depan mengikut letak kedudukan mata dan muka masing-masing; sedangkan ketam dikenali sebagai makhluk yang berjalan mengiring. Siapakah yang paling tangkas berlari dan menang dalam perlumbaannya? Pasti si ketam!

Namun, untuk menang, keempat-empat saingannya akan berusaha menghasut si ketam untuk menurut peraturan yang mereka tetapkan iaitu berlari ke depan mengikut kedudukan mata dan muka seperti mereka. Andainya ketam patuh kepada hasutan ini, sudah tentu ketam akan hilang pertimbangan, kebingungan dan akhirnya tewas.

Tegasnya, Melayu-Muslim yang hendak berjaya dalam persaingan hidup, termasuk bisnes, perlu mengenal jatidiri, kekuatan dan fitrahnya. Sebagai seorang Muslim, kita mempunyai kekuatan diri dan fitrah jiwa. Tiada alasan untuk mengkompromikan iman dan taqwa, menjual agama dan akidah, akhlak dan moral, dengan harga murah sekadar untuk melayani selera dan menuruti sistem anjuran mereka yang tidak sehaluan – iaitu makhluk yang tidak mempunyai konsep halal-haram, pahala-dosa, dunia-akhirat dan syurga-neraka!

FUHHHHHH MELETOP SEH AYAT2 YANG DIA TULIS NIE.....

AKU TABIK DIA LA....
APA PUN ARTIKAL PENUH DIA LEH DI LAYARI DI WEBSITE NYA


http://www.businessjihad.com/?p=1873

Sunday, October 18, 2009

Syawal Makin Menghilang


Tinggal 2hari saja lagi syawal akan pergi meninggalkan aku. Aku tak paham apa yg tak kena pada diri aku.Entah la....Hari nie Aku pelawa abah ke TJ Piai-Pontian.Kesian lak aku tgk dia sorang2 kt umah. Bertolak umah jam 11am dan kami sampai ke Taman Negara Tj Piai jam 1210pm.

Parking RM 3.00.
Enterance adult RM 5.00 seorang. Kanak2/Warga Emas RM3.00 seorang.
TOTAL RM 11.00
Tepat jam 2pm kami bergerak pulang.Singgah sebentar di Pekan Serkat aku pekena ASAM PEDAS KAMPUNG SERKAT.....FU YOOOOOOO SEDAP OOOOO....

Aku sendiri tak tau ikan apa yang akak tu masak,tapi for sure ikan yang dia masak asam pedas tu memang lembut n berlemak...sedap.....

ASAM PEDAS SEPINGGAN - 2 KETUL IKAN
SAYUR KACANG PANJANG GORENG - SEPINGGAN
2PINGGAN NASI PUTIH
TELUR DADAR 2 BIJI
TEH O AIS AIS SIRAP
TOTAL CHARGES RM 11.20 SAHAJA.....MURAH TAK??????
BERBALOI-BALOI.....
LOKASI : PEKAN SERKAT - SEBELUM SIMPANG MASUK KE KG SERKAT/TJ PIAI

Singgah solat di Masjid Besar Pontian kemudian di rumah abg aku di Bandar Baru Kangkar Pulai. Apa yang aku nak nyatakan di sini,kadang2 aku rasa hidup aku lebih tenang bersama abah dan anak2 saudara aku.

Sunday, September 27, 2009

Kenapa Kes Kemalangan kat Malaysia Tinggi?

Hari nie saja aku tengok kemalangan kenderaan kat malaysia adalah yang tertinggi dgn 250 kematian.Tiap kali hari perayaan,mesti kadar kematian meningkat...Meletakkan polis trafic di sepanjang jalan raya n lebuh raya akan menambahkan peningkatan kadar kemalangan sahaja.

Di sini aku ada cadangan yang aku rasa berguna dan perlu di gunakan oleh Malaysia :
Kenderaan seperti Lori (segala kategori lori),bus (segala jenis bus - termasuk bus mini n sekolah) Kenderaan berat,kontena,jentolak di wajibkan hanya menguna laluan KIRI sahaja.Jangan di benarkan sesekali mereka mengunakan laluan Kanan walaupun utk memotong.
Di sini kerja polis trafik n JPJ untuk memantau dgn membuat rondaan di jalan2 utama setiap 1 atau 2 jam sekali.Nampak je lori yg memotong,terus saman diaorang on de spot.Tak perlu la buat speed track,sbb mereka akan melajukan semula kenderaan selepas saja melaluinya.

Ada sebabnya di buat begini.Bayangkan kenderaan berat seperti di atas ini selalunya bergerak terlalu perlahan.Kadang2 untuk memotong ia akan mendatangkan bahaya kepada kenderaan2 kecil seperti motosikal n kereta dan yang paling teruk , mereka membuat kan jalan raya bergerak terlalu perlahan.Bila jalan raya bergerak terlalu perlahan, org akan lambat ke tempat yg hendak di tuju.dan bila lambat,mereka akan melajukan kenderaan.memotong sambil memecut.Bila laju ia susah utk di kawal dan bila tak dpt di kawal,maka berlakulah kemalangan.

Rancang perjalanan?? ramai yg buat begitu,tp kemalangan ttp berlaku.Hakikatnya bukan rancang perjalanan...tp rancang undang2 di jalan raya.Tak payah la nak cakap kt negara yg jauh2 mcm jerman dan UK...lihat saja di Singapore...
Sepanjang aku berjalan di jalan2 raya kt spore,aku tak lihat satu pun kenderaan berat yg memotong atau berada di laluan kanan.

Rancangan utk tidak membenarkan kenderaan berat berada di jalan raya pada waktu2 cuti perayaan juga bukan jaminan yang kemalangan akan berkurang.Malah syarikat industry juga yang akan rugi n kemalangan tetap meningkat.Buat la mcm2 undang2 tp andai keadaan jalan raya@lebuh raya tidak lancar kemalangan akan tetap berlaku.

PALING PENTING......JANGAN BENARKAN KENDERAAN JENTOLAK TANAH seperti DI BAWAH INI (CONTOH JENTOLAK) BERADA DI JALAN2 RAYA PADA WAKTU PAGI KE PEJABAT N WAKTU PULANG KE PEJABAT - PETANG.

Sunday, September 20, 2009

1 Syawal Yang Hening



Alhamdulillah.....
Bertemu lagi aku pada Syawal tahun ini.Aku bangun sewal jam 630am kemudian mandi Sunat Aidilfitri.Lepas sahaja solat Subuh,aku menunggu abah pulang.Kami membuat doa kesyukuran kemudian bfast bersama dgn Olah,Mahat dan anak2 saudaraku. Lepas saja bersarapan,kami bersiap2 untuk ke surau di belakang rumah untuk solat sunat Aidilfitri.Aku bersyukur kerana tahun ini aku di murahkan rezeki oleh Allah.Syukur tak terkira.Bonos aku tahun ini memang berbaloi dari tahun lepas..Dengan Bonos 3bulan yang aku dapat,dapatlah menampung perbelanjaan aku untu menyambut Syawal.Duit raya mcm biasa....semua anak2 saudara ku mendapat RM10 seorang.so 15org anak saudara aku yang lom bekerja totalnya RM 150.Aku bagi abah RM100.so untuk duit raya saja dah RM250.tu lom lagi duit raya untuk budak2 kecik yang datang beraya kat rumah aku....takpe la...niat nak menderma....lagipun bukan selalu.setahun hanya sekali je.Semua adik beradik aku dtg hari nie...termasuk kakak sulung aku yang durjana tu....

Man datang petang....kemudian petang tu jugak kami ke pusara Arwah Mak.Hiba rasanya....Malam tu aku ajak anak syam n anak mak tengok wayang cerita JIN NOTY....adoiiiiii citer dah la tak best......aku mcm di perbodoh2kan je bila tgk citer tu...bosan giler.....Lepas je movie aku belanja diaorang makan roti canai kt kedai mamak...maklum la masing2 dah lapar...Seronok aku.coz tahun nie au dapat beraya sakan dengan anak2 saudara aku...si Iwan dan Ira anak man dah tinggi lampai daaa....maklum la dekat 2thn aku tak jumpa diaorang.nie semua gara isteri man tak mau dtg umah coz ada Makde...

Arhhh sudah la.....apa pun SELAMAT HARI RAYA SEMUA....MAAF ZAHIR DAN BATIN

Malam 1 Syawal


Hari ini genap la 29hari aku berpuasa kerana esok 1Syawal akan menjelma....Alhamdulillah cukup jugak aku berpuasa sebulan kali ini. Olah (kakak aku) dah familynya datang berbuka puasa bersama.Lepas sahaja berbuka kami berehat di ruang tamu.Aku mula plan mcm2.Aku ajak anak2 saudara aku,Ain,Ijah,Ila kami pergi ke Gaints Tampoi.Plannya mau beli Domino's Pizza,tapi kami hampa coz restaurant tu dah lama tutup.So plan punya plan,last kitaorang deside nak beli PizzaHut je... Terus menuju ke Perling dan beli 2set PizzaHut saiz besar....mak ai....mahal gak semua total charges RM89.25. Balik terus kemudian makan ramai....ari nie aku tido awal.Aku tak jadi ke bazar coz tak ada member yang nak join.Tak seperti tahun2 yang sudah.Jam 1230am aku dah tido.

Dan seperti yang di janjikan...ini la pic badan aku selepas sebulan berpuasa...

RASA CAM SAMA JE KAN...CUMA AKU DPT RASA BERAT BADAN AKU TURUN LA..HEHE

SELAMAT HARI RAYA...MAAF ZAHAR DAN BATIN

Saturday, August 22, 2009

1 Ramadhan 1430Hijrah

Hari ini bermula lah puasa bagi seluruh umat Islam di Malaysia.Aku nie baru je selesai bersahur dgn abah.Makan nasi lauk asam pedas dan sayur kobis bunga yang abah masak kan untuk aku dan dia. Memang....sejak pemergian arwah mak,abah lah yang masak n jaga makan minum aku.Entah la sampai bila aku bole hidup abah.Tak sanggup kehilangan abah dalam hidup aku.Saat pagi yang hening nie,aku rindukan saat2 bahagia bersama arwah mak.
Apapun aku rasa aman tahun nie,sebab Mak dan adik tiri aku dah tak ada dalam hidup aku skrg..Dapat lah aku meyambut puasa bersama2 abah sahaja.Dan klu adik beradik aku datang,dapatla aku menghilangkan rasa rindu kt anak2 saudara aku.
Apa aku nak buat hari nie yea....? masuk nie,inilah tahun ke2 aku berpuasa tanpa bekerja pada hari Sabtu.Happy sangat.Kalau dulu,aku berkeja 5 & 1/2day.tapi sekarang,aku cuma bekerja 5hari seminggu.

Sempat jugak aku jemaah terawih semlm.(tapi 8rakaat je la) coz nak sambung gym lepas tu.Sampai gym dah dekat kul 10pm.buat workout ala kadar je.Maklumla dah nak puasa...siap sempat posing depan cermin lagi eh....

Selamat berpuasa semua !!!




Tuesday, August 18, 2009

Ke UTM Konvo 2009

Tak sangka,akhirnya dapat juga aku melihat pesta Convocation UTM nie.Selalunya dengar kat radio,surat khabar n tv je...Penah dulu aku tanam impian utk ke pesta konvo seseorang.Tapi manusia tu telah menghancurkan hati aku dan juga menghancurkan semua harapan aku....Biarlah dia pergi dah tak kembali lagi....pergi selama2 jaduh dari hati aku.Tks Arif...kerana sudi menjemput abg ke pesta konvo kamu....rasa betul2 terharu bila org luar yang ajak aku utk hadiri pesta konvonya.

Aku amik cuti satu hari semata utk ke pesta konvo UTM tu.Bertolak jam 9pagi.Sampai je kat sana aku bertapak dari parking ke Dewan Konvo.Berpeluh2 jugak.Si Arif nie suruh aku pakai baju kemeja....punya la panas...huhu.

Sampai je dewan dah di tutup...so pada yang tak sempat,semuanya tunggu khemah yang telah di sediakan.Nasib baik ada TV.Sempat juga aku tgk si Arif bersalam dan amik Ijazah.Bangga juga aku dgn si Arif nie.Sesi Konvo tamat jam 12thari.Aku sempat bergambar dgn Arif dan kemudian meminta diri untuk beredar.Aku terus menuju ke Komplek Islam.Menunaikan janji aku untuk arwah mak.Mak...akhirnya dapat juga duit baki peninggalan jualan tanah arwah mak,aku Wakafkan kt Saham Wakaf Johor.Semuanya ber jumlah RM500.00.Harap ianya dapat di jugakan utk ke baikkan dan pahalanya untuk arwah mak.



Monday, August 10, 2009

Cari Jodoh - Wali Band Memang setap bila dengar....

ERMMM Setapppp bila dgr lagu nie seh...huhuhu...


Wali Band - Cari Jodoh (Super HD Video Clip)
http://www.msplinks.com/MDFodHRwOi8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL3dhdGNoP3Y9NDRkQy1HakZNemM=









LIRIKNYA.....

Apa salahku apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
Tuk jadi pengobat pilu
Tuk jadi penawar rindu
Tuk jadi kekasih hatiku

*
Timur ke barat selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

**
Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

***
Pengumuman-pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

Back to *, **, ***

Ibu bapak punya anak
Bilang-bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

Tuesday, July 28, 2009

10 Tempat Lepak terbaik di Johor Bahru

YONG TAUFU KG.MELAYU / TAMAN BUNGA ISTANA / ALI BABA KARAOKE-TAMPOI

AYAM PENYET LC KATERING / DATARAN BANDARAYA

MBO - KSL PLAZA / CITY SQARE / DANGA BAY CRUISE

1.WAYANG.
Di sekitar Johor Bahru nie je ada 6Major Panggung wayang.
- TGV : Di Aeon Tebrau City Johor Jaya
- Cathay Cineplex : Di City Square Johor Bahru
- GCS : Leisure Mall Taman Pelangi
- MBO : Plaza KSL
- Iswaria : Perling Mall Taman Perling
- Big Cinema Lotos : Plaza Tasik
PILIHAN RIODENAZ:
1. TGV TEBRAU CITY (cinema baru tetapi mahal)
2.GSC LEISURE MALL (cinema lama tapi santai & murah)


2.SHOPPING
-Aeon Tebrau City
-Pandan Uptown (bazar malam)
- Lingkaran Segget - JB BAZAR (bazar malam)
- KSL Plaza (shopping mall terbesar setakat ini)

- Johor Premium Outlet (JPO- Kulai) Branded outlet
PILIHAN RIODENAZ : PANDAN UPTOWN

3.DANGA BAY CRUISE : (Hanya Jumaat,Sabtu & Ahad)
Siapa yang nak menikmati angin malam di Selat Johor,jangan lupa untuk mencuba menyusuri Selat Johor dengan menaiki cruise.Bayaran utk stay di Deck : RM 10 seorang - Tiada makanan atau RM 50 termasuk makan malam.Kalau tak silap cuise bertolak dari Danga Bay jetty port jam 8pm dan pulang jam 940pm.Untuk Danga Bay Cruise,anda kena tingkat kan lagi mutu buffet makanan di dalam cruise anda..sebab makanan yang di sajikan sekarang adalah kurang menarik.


4.KARAOKE
Terlalu banyak karaoke cafe yang di buka di JB sekarang.Tapi yang paling happening sekarang ALI BABA KARAOKE @ GAINTS TAMPOI & Danga Bay Suara OK

5.CITY PLAZA SPORT STATION (mengadap stadium tertutup MBJB)
Ada gelangang futsal , basketball , snooker , pool , Live band (Malam je) , Dart , Ping Pong.Kalau nak celebrate Birthday party , pilih je satu meja open air dan melihat ke indahan bandarraya Johor Bahru waktu malam dari tingkat 3 City Plaza.

6.KOTA ISKANDAR - NUSAJAYA
Cuba la lepak-lepak di Dataran Iskandar yang lapang...Kota Iskandar pasti menenagkan fikiran anda selepas penat bekerja.Selepas itu lawat ke PUTERI HARBOUR yang bersebelahan sahaja dengan Kota Iskandar.Lepak minum petang di situ sambil melihat perahu layar mewah milik rakyat Malaysia dan warga asing.Akhir tahun 2012 Legoland - Taman Tema Antarabangsa akan di buka.Untuk ke Kota Iskandar anda boleh melalui Lebuhraya persisir pantai dari Danga Bay terus ke Kota Iskandar.Cuma mengambil masa 25minit dari Danga Bay.

7.JOHOR BAHRU DRIFT CIRCUIT
2Kms dari Kota Iskandar,anda akan menemui drift circuit.Selalunya hujung minggu selalu penuh dengan pengunjung yang datang utk melihat drift kereta di sini.Memamg hapening...tapi jgn lupa bawa payung n topi....open space biasalah panas...yang penting masuk percuma.

8.LEPAK MAKAN
Breakfast :
1.Medan selera Hutan Bandar Johor Bahru (belakang Court Mammoth)
2.Medan selera Jalan Abdullah Tahir (depan bangunan MAA)
3.Resturant Hwa Mui - Jalan Dhobi Bandaraya JB


Lunch : 
1.Asam Pedas Nyonya - Tanjung Puteri sebelah pangung Cathay lama
2.Gerai Masak Lemak Siput Sedut Kampung Pasir
3.Yong Taufu - Kampung Melayu
4.Nasi campur Restaurant ZZ - sebelah Hospital Sultanah Aminah


Dinner :
1.Satay Labis - Taman Universiti berdekatan Masjid Tmn Universiti
2.Capati Pakistan - Pandan City Food Court
3.Restaurant Juara Tomyam Taman Cempaka,Tampoi (depan Midas Mart)
4.Mie Rebus Tulang - ZZ restaurant area Yayasan Warisan Johor
5.Nasi Ayam Penyek - LC Cathering (Taman Century tepi Highway Tebrau)
6.Chamek Kopitiam - Bandar Baru Uda jalan Padi Emas sebelah Evon.

9.TEMPAT LEPAK YANG TAK MEMERLUKAN DUIT
Time sengkek boleh lah amik angin di sepanjang jalan pantai Lido (6km panjang) bermula dari depan Zoo Johor sampai lah ke Danga Bay.Ada port untuk meletak kereta ditepi jalan.Sambil tu boleh lah menikmati matahari terbenam atau angin malam di Selat Johor bersama kawan atau family sambil berkelah.Kalau bosan lagi,anda boleh lah lepak petang di Dataran Bandaraya Johor sambil melihat permainan bola di padang.

10.TEMPAT RIADAH
1.Hutan Bandar Taman Mutiara Rini,Skudai
2.Hutan Bandar Johor Bahru (belakang court mammoth)
3.Padang rekreasi Taman Damansara Alif Tampoi (sebelah Lebuhraya P.Gudang)
4.Danga Bay

SO SIAPA YANG ADA TEMPAT MENARIK SEKITAR JOHOR UNTUK DI KONSI - SILA BERI KOMEN K...

Sunday, July 19, 2009

Tengok Wayang Skrip 7707


Hari nie dah bersiap2 nak tgk wayang.Filem seram citer Skrip 7707.Entah la cam best tak best je.Mula mula ingat nak tgk ramai2...tapi terpaksa pergi dgn Tasha je.
So petang aku gie gym ada class hip hop.Tgah sebuk nak bersiap , si Rafie tel.Dia ckp dia nak dtg JB.So aku ajak dia tgk wayang sekali.Lepas gym aku terus bersiap amik Tasha kt Tmn Mushi Ibrahim.Tepat jam 8pm aku dan Tasha sampai di City Square...Beli tkt utk 3org termasuk si Rafie tu.Bila tel dia,dia ckp dia dlm perjalanan...sikit la punya lambat nak gerak.Dok kt Simpang Renggam tp bertolak dr umah jam 7pm.camana nak sampai on time.Tapi nasib baik dia sampai jugak akhirnya...lewat 6min.Masuk je citer dah start...Best gak citer tu...tp terlalu pendik jalan cerita pada setiap episod.Kuar je perut dah mula lapar....so aku ajak tasha n rafie makan,tp tasha nak balik cepat coz adik dia nak balik umah.Lpas hantar dia balik,aku dah rafit gie makan Kueh Tieow Goreng kt belakang St View.Than terus balik umah.

------------------------------------------------------------ tup tup tup -------------------------------------------------------------

Esok paginya bangun jam 10pg dan bfast kt hutan bandar.....lepas tu jalan2 kt city square , gie Padini beli baju kemeja.Time tu ada sales 70%.so aku beli 3helai baju dan belanja sehelai baju utk Rafie sempena Bday dia hari tu.


Sunday, July 12, 2009

Clark Hatch Hawaiian Dinner


Semalam tepat jam 3pm aku dah terconggok kt depan Clark Hatch DangaBay.Sampai kt sana aku nampak Sharil dan Tamim dah sampai awal.Wah gigih nie nak challenge aku hehehe......
1st Challenge 5kms run untuk Lelaki - aku tak join
2nd Challenge 3kms run untuk perempuan - of coz tak join
3rd Challenge Bench Press - Aku menang 48rep in 1 time
4rd Challenge Sit up - 160 times in 2min - aku menang lagi
5th Challenge Push up - 66times in 3min - Sharil

Sorry guys aku terpaksa replace real name aku atas sebab2 tertentu....


Malam tu kira2 jam 720pm semua members di Clark Hatch DangaBay menaiki ferry menyusuri Selat Johor untuk meraikan Hawaiian nite...



LUCU INI...HEHEHE - tak berjaya cuba lagi yea

Sunday, July 5, 2009

My Best Classmate Wedding.....


Zash,zash...tak sangka kawin gak kau eh....

Hari nie mungkin hari paling bersejarah buat kawan aku yang sorang nie.Ingat lagi dulu masa sekolah2 datang dengan tudung labuh n muka dia yang gelap tu...
Tapi tak sangka lak bila dah kawin nie muka berseri2.Aku datang sana dgn Tasha...nasib baik la dia nak temankan....

Kalau Zashreena tak bagi aku kad kawin dia ari tu,confirm aku tak datang macamana aku buat kat Normah yang kononnya mengaku aku nie kawan baik dia.

Kes normah : korang sakit hati tak kalau kawan baik korang bilang kt korang dia cakap tak sempat hantar kad kawin,tp dia leh sempat lak send kad kt kawan2 yg tak rapat.Bayangkan Nizam,Din,Fairuz semua dapat kad kawin dia,tapi aku nie yg paling rapat dengan dia tak dpt....kecik hati seh bila kawin baik buat cam nie...Anywhere tahniah buat Zashreena yang dapat melansungkan perkahwinan semalam.Majlis kawin korang simple tapi tetep grand.Muka ko zash macam muka Chareel Samad versi tinggi hehe...

YANG PENTING : MULUT KO TETEP MERIAH .... KECOH.... HEHE

Semoga kekal hingga ke anak cucu.....Aminnnnnnnnnn

Abah oh Abah

Entahlah,bila aku tgk muka abah nie aku naik kesian kat dia...tak tau la.
Sesejak nie rupanya dia bergaduh dgn mak tiri aku.Baru malam tadi aku gie makan dengan dia kat luar,dia ceritakan segalanya kat aku.
Kami makan di restaurant Thai,Sahabat.Actually dah lama dia pendam perasaan marah kat perangai2 anak2 mak de(panggilan maktiri aku nie aku) nie.Tiap kali kalau dia tegur sikit haaa mula la makde aku nie merajuk.Nk lari la apa la...
Kali nie bila abah sentuh sikit perangai anak2 mak de...haa mula la tua tak sadar diri tu nak angkat kaki,kemas2 baju n pindah.Hari Khamis last week dia dah mula angkut sikit2 baju dia dia kuar n letak kat umah sewa dia.Abah cakap dia dah malas nak pujuk2 lagi.Dia keluar abah tak halau,dia nak balik pun abah tak akan jemput.Haa bagus la...dah lama gak aku nak dgr ayat2 nie kelaur dlm mulut abah....
selama nie dia sayang sangat kat bini dia,sampai kan perangai anak2 bini dia pun abah tak leh nak sentuh...Susah aku nak cakap,Makde aku nie jenis org camana pun aku tak paham.Ada sekali tu anak lelaki dia balik umah bawak pompuan.dah tu bole pulak berdua2an dalam bilik...yg mak tiri aku nie leh diamkan je...abah lak dah macam terkunci mulut dia tak leh nak tegur.Tu anak lelaki,belum lagi anak2 pompuan dia....aku nie dah berkali2 bertekak dgn anak pompuan dia.perangai sekor2 mcm sekor2 kat utan tu.....

Aku tak tahu la,aku harap kali nie abah sedar la perangai buruk mak tiri aku tu...aku nie dah lama pendam perasaan aku.Aku ingatkan abah je,kalau tak ingatkan abah dah lama aku bergaduh besar-besaran dgn bini dia...
Entah la...aku harap semua yang aku dan dia lalui akan berakhir secepatnya.

Monday, June 15, 2009

Pengalaman Pulang Ke JB - Pengajaran buat aku

 Gambar Hiasan sahaja
 
Hari nie aku ke Batu Pahat,ada keja sikit nak buat.Dalam perjalanan pulang ke rumah aku memikirkan highway PLUS yang mahal tolnya so aku ikut la laluan lama.Memandangkan perut aku dah lapar dan mata mula mengantuk, aku stop la kat satu pekan di Sedenak utk minum petang.Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki - berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan aku.

"Abg nak beli kuih?' Katanya sambil tersenyum.Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya.
"Tak apalah di k...abg dah pesan makanan," jawap saya ringkas.Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, aku pun terus makan macam biasa. Lebih kurang 15 minit kemudian aku nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja.Kali nie dia datang lagi kt meja aku."Abg dah makan, tak nak beli kuih saya?" katanya selamba.
"Abg baru lepas makan dik, masih kenyang lagi ni," aku jawap sambil menepuk-nepuk perut.

Dia beredar, tapi cuma setakat dikaki lima. Sampai disitu, di meletakkan bakulnya yang masih sarat.Setiap yang lalu ditanya... " Tak nak beli kuih saya bang..Pak cik...kakak atau makcik."Molek dan baik budi bahasanya! Kalau budak2 lain jangan harap ada perangai cam nie.Mamak restoran itu pun tidak menghalng dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan.Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan dihati aku melihat betapa gigihnya dia berusaha.Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang dia temui tak mau membeli kuihnya.Selepas membayar harga makanan dan minuman yang aku makan tadi, aku terus ke kereta aku.Budak itu aku lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Aku buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu.Belum sempat aku nk hidupkan enjin kereta aku,budak tadi berdiri di tepi kereta sambil tersenyum..aku turunkan cermin, membalas senyumanya.Aku lihat umurnya lebih kurang 12 tahun."Abg dah kenyang, tapi mungkin abg perlukan kuih saya untuk adik-adik abang, ibu atau ayah abang.
katanya dgn petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya.

Aku tenung wajahnya, bersih dan bersahaja. Terbukak lak perasaan kesian aku. Lantas aku buka wallet aku dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Aku hulurkan padanya." Ambil ni dik! Abang sedekah... tak payah abang beli kuih tu" kata ku ikhlas kerana perasaan kesian.Budak tu mengambil wang yg aku bagi, sambil mengucapkan terima kasih dia terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai.Gembira hati aku sbb dapat membantunya.

Setelah enjin kereta aku hidupkan, aku mengundur. Alangkah terperanjatnya aku melihat budak itu menghulurkan pula RM10 yang aku beri itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya.Terkejut aku, lantas memberhentikan semula kereta, dan memanggil budak tu balik."Kenapa bang nak beli kuih ke?" tanyanya.
"Kenapa adik berikan duit abg tadi pada pengemis tu? Duit tu abg bagi adik!" aku tak jawap pun soalan dia tadi "Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya."Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah.Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang!" katanya dgn petah sekali.

Aku sebak dah macam nak menangis aku bila dia cakap cam tu.Bayangkan budak sekecik tu mampu membuatkan aku tersentap, sekali gus kagum dengan pegangan hidup budak itu. Tanpa banyak soal aku terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu."Abg nak beli semua ke?" dia bertanya dan aku mengangguk. Lidah aku dah kelu nak berkata lagi."RM20 saja bang.....! Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, aku hulurkan RM20. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu.
Aku perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan.Dalam perjalanan ke JB, baru aku terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatim ke budak nie??
Siapakah wanita berhati mulia yang melahirknya??.

Terus terang aku katakan, aku beli kuihnya bukan lagi atas dasar kesian, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dpt menjadikan kerjayanya satu penghormatan. Sesungguhnya aku kagum dengan sikap budak itu.

Dia menyedarkan aku, siapa kita sebenarnya !!!

Mr Johor 2009 - 14 Jun 09 IOI Mall Kulai

Ahad lepas aku dgn budak2 Clark Hatch pergi ke IOI Mall Kulai untuk menyaksikan Pertandingan Mr Johor 2009.Janji mula kul 10Pg,tapi last2 start jam 2pm gak.Penat menunggu coz aku sampai sana jam 1230noon.

Lelepak jap pusing2 sambil servey2 tengok muka2 perserta yang masuk.Ramai giler siot yang masuk bertanding tahun nie.Yang datang bawak penyokong2 sendiri pun ramai.Jalan punya jalan aku jumpa x-trainer Clark Hatch - Lee.laa mamat nie masuk gak.Tapi klu dia masuk pun aku tak heran,sbb body dia mmg build up.Show start sharp kul 2pm..mula dgn ketegori Junior bawah 21Thn.Wah not bad seh body diaorang.

Than lepas tu ketegori bawah 65kgs...pemenangnya dari Suria Gym - Nusajaya.Laaa instructor tempat member aku 'ID'.Si Id pun tak sangka yg instructor dia yg pendiam nie tetiba masuk bertanding.

Kategori bawah 75kgs lak tetiba kelaur satu mamat rambut merah nie...cam kenal je...laaaa si Imran...dia pun join gak? wakaka. Kawan aku Sharil jumpa dia kt belakang pentas , dia terlambat register untuk kategori Junior bawah 21thn.So terpaksa la berlawan dgn org2 yg lagi pro dan mantap dari dia...haha.Nasib baik dia tak register nama atas nama gym Clark Hatch..Malu beb...hehe.coz body dia baru je nak build up.Perut pun masih lum ada 6pek...4pek pun masih samar2 timbul.camana nak menang....hehe.Apapun satu percubaan yang berani.aku tabik la ko Imran.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget